Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:07, vineri, 14 octombrie, 2022

De sărbătoarea mariologică – Acoperământul Maicii Domnului, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova

Vineri, 14 octombrie 2022, de sărbătoarea mariologică – Acoperământul Maicii Domnului, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit Sfânta Liturghie  în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova (Храм Троицы Живоначальной в Конькове), Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova au coliturghisit: Ieromonahul Efrem (Rusu), ajutor al parohului comunității, Protoiereul Victor Postica, Protodiaconul Alexandru Volcov și diaconul Vasile Golban.

Parohia „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, este unica comunitate ortodoxă din regiunea Moscova, unde Slujbele bisericeşti se oficiază bilingv, în slavonă şi română.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, condus de doamna reghent Larisa Artiușenko.

În timpul Liturghiei, Mitropolitul, clerul și credincioșii, în același cuget și simțire liturgică s-au rugat Maicii Domnului pentru sănătate și mijlocire în faţa Dreptului și Bunului Judecător.

Din istoricul sărbătorii

Sărbătoarea a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii ‘Maica Domnului’, din Constantinopol, în timpul împăratului bizantin Leon Înțeleptul (886-911). Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica ‘Preasfânta Născătoare de Dumnezeu’ din Vlaherne – Constantinopol se oficia Slujba Privegherii. Spre dimineață (1 octombrie), Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Acoperind Maica Domnului credincioșii cu cinstitul ei omofor se ruga astfel: ‘Împărat ceresc, primește pe tot omul cel ce Te laudă și cheamă numele Tău și unde se face pomenirea numelui meu sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le, Doamne, rugăciunile și făgăduințele și-i scapă de toate nevoile și răutățile’.

În calendarul Bisericii Ortodoxe, următoarea sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului prăznuită în 21 noiembrie / 4 decembrie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

cu referire la https://trinitykonkovo.ru/