Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:38, marți, 21 octombrie, 2014

Croația: crește numărul medicilor care refuză să facă avorturi

Tot mai multe spitale din Croația anunță că medicii lor refuză să mai facă avorturi, deși intervenția este legală, din motive de conștiință.

Media din Croația, citate de BalkanInsight.com, relatează că în unul din spitalele principale din Zagreb, „Sfântul Spirit”, nu mai există medici care să facă avorturi.

Aparent, clinica aceasta, în care anul trecut s-au făcut doar 29 de avorturi, ar fi al cincilea spital din țară în care medicii și conducerea au luat decizia de a nu mai practica intervenția.

Celelalte sunt în orașele Nasice, Vinkovci, Knin și Pozega, iar în cel mai mare spital din Split – al doilea oraș ca mărire al Croației – mai există un singur ginecolog care e dispus să facă „întreruperi” de sarcină.

Conform cu sursa citată, care adoptă un ton ostil față de medicii în cauză, „problema” nu este la management, ci la ginecologi, care apelează la clauza de conștiință.

BalkanInsight mai indică o proporție de medici pro-life importantă la nivel național: circa 66% din medicii din Zagreb și 95% din cei din Split refuză avorturile.

Avortul a fost legalizat în Croația în 1978 și este permis la cerere până în săptămâna a 10-a de sarcină. Obiecția de conștiință care le permite medicilor să refuze practicarea sau asistarea avortului este inclusă în lege.

Mișcarea pro-life și pro-familie se întărește în Croația, unde anul trecut coaliția „În numele familiei” a obținut un foarte importat succes: inițiativa cetățenească a declanșat un referendum național în urma căruia Constituția țării a fost modificată, pentru definirea căsătoriei strict ca „uniunea între o femeie și un bărbat”.

Sursele noastre din interiorul mișcării pentru viață din Croația relatează că reducerea masivă a numărului de avorturi, de la 40.000 pe an în 1989 la doar 3.800 în 2013, este o consecință a schimbării de mentalitate privind viața nenăscută în această țară. Un alt indicator important este acela că, în conformitate cu statisticile guvernamentale, un număr în creștere de familii au cel puțin 3 copii, iar din adolescentele care rămân însărcinate, circa 75% duc sarcina la termen. Populația Croației este de circa 4,5 milioane locuitori.

Prin comparație, în România se fac anual circa 120.000 de avorturi – cifră ce nu include pe cele realizate în mediul privat, cu o pondere importantă – la 20 de milioane de locuitori. De asemenea, obiecția de conștiință este relativ puțin cunoscută și utilizată – un caz recent, cel de la maternitatea Cuza Vodă din Iași a stârnit discuții în presă și pe forumurile virtuale.

www.ortodox.md