Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

2:00, vineri, 17 ianuarie, 2020

Casa de Milostenie „Sf. Cn. Elizaveta” la 4 ani de activitate: 72. 000 de porții de mâncare anual pentru boschetari și oameni săraci și ajutor pentru 50 de familii – Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

La data de 16 ianuarie 2020, se împlinesc patru ani de activitate a Casei de Milostenie „Sfânta Cneaghină Elizaveta” din mun. Chișinău.

Prin mila lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, la 16 ianuarie 2016 și-a început activitatea Casa de Milostenie în cinstea Sfintei Muceniţe Marea Cneaghină Elisaveta, unică instituție socială și de ajutorare a aproapelui din capitală.

La acest popas aniversar, dna Elena Bîtcă, unul din inițiatorii acestui proiect social-filantropic al Bisericii și responsabilă cu coordonarea activității acesteia, ne-a mărturisit următoarele:

„Părea un vis de nerealizat. Ar fi oare posibil? Să îndrăznim să credem că am putea realiza aceste scopuri nobile? Vom putea ajuta și susține zeci de familii și sute de boschetari? Acestea au fost doar unele din întrebările ce frământau inițiatorii proiectului. Nu existau careva sponsori de bază ce ar asigura longevitatea proiectului, deci toată nădejdea era la Bunul Dumnezeu și la ocrotitoarea cerească a Casei – Sfânta Cneaghină Elizaveta! Cheltuielile pentru organizarea activităților sociale sunt enorme. Doar direcția ajutor social, presupune 72 000 porții de mâncare anual pentru boschetari și oameni săraci, plus ajutor pentru peste 50 de familii. Însă, mai există și direcția medicală, direcția juridică, direcția moral-spirituală, direcția tineret și misionarism, cheltuieli administrative care urmau și ele să fie acoperite”.

Zilnic, în scuarul parcului Memorial „Eternitate” din capitală, Casa de Milostenie „Sf. Cneaghină Elizaveta” a Bisericii Ortodoxe din Moldova oferă un prânz cald la peste 100 de oameni ai străzii și vârstnici uitați de copii, la cantina amenajată în aer liber. Tot acolo, aceștia îşi găsesc o haină la sezon, dar şi un minim ajutor medical.

După ce se roagă împreună, oamenii aşteaptă cu nerăbdare pentru a-şi lua o porţie de mâncare. Aici, savanții și muncitorii de rând mănâncă la o masă, mulțumind Bisericii pentru „farfuria de ciorbă” oferită.

De asemenea, colaboratorii și voluntarii Casei de Milostenie împart în fiecare zi pachete cu mâncare la domiciliu la peste încă 50 de familii vulnerabile din capitală.

Beneficiarii Casei de Milostenie sunt persoane fără adăpost care au fost identificate pe stradă sau în gări, persoane care şi-au pierdut locuinţa din diverse motive şi nu au un acoperiș deasupra capului şi nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire, vârstnici abandonaţi de propria familie şi ale căror resurse financiare şi personale sunt insuficiente, tineri proveniţi din case de tip familial, foşti deţinuţi, respinşi de familie şi lipsiţi de sprijinul societăţii.

***

Puteți susține și participa la această lucrare filantropică a Bisericii, ajutând cu următoarele lucruri și produse care pentru unii par neînsemnate, iar pentru cei lipsiți pot fi de mare folos:

  • Produse alimentare (produse și derivate din cereale: hrișcă, faină de porumb, arpacaș de grâu, orez, pâine, etc; produse lactate: brânzeturi, smântână, lapte, etc; ouă, ulei, pește și carne, fructe, legume: cartofi, ceapă, morcov, varză, etc);
  • Produse de igienă personală (săpun, șampon, detergenți, produse de uz chimic, etc);
  • Medicamente;
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte (în stare adecvată pentru a putea fi ulterior utilizată);
  • Mobilă veche utilizabilă;
  • Ajutor financiar ocazional și lunar.

Date de contact: Asociaţia Obştească „Centrul Social Sfânta Cneaghină Elizaveta”, c/f  10116620001672, situată pe adresa mun. Chișinău, str. Schinoasei, nr. 2.

IBAN: MD32VI022240300000241MDL, banca BC’VICTORIABANK’S.A. fil. 3 Chișinău,  cod bancă: VICBMD2X416.

Telefon de contact: 079 01 83 01, monahia Arhilaia; e-mail pentru corespondență: [email protected].

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate