Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:47, miercuri, 24 martie, 2021

Activități în susținerea persoanelor cu Sindrom Down din Moldova

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate al Bisericii Ortodoxe din Moldova a demarat o colaborare fructuoasă cu Asociaţia Persoanelor cu Sindrom Down din Republica Moldova A. O. „SUNSHINE”, cu scopul de a sprijini persoanele diagnosticate cu Sindromul Down și familiile acestora, prin acordarea serviciilor specializate de abilitare și reabilitare, menite să ajute beneficiarii în dezvoltarea fizică, moral-spirituală și socială, în vederea integrării optime în comunitate.

În acest sens, în cadrul Campaniei „De Crăciun devii mai bun!” din acest an, peste 100 de copii au primit cadouri din partea Bisericii. Totodată, mai multe familii primesc susținere și ajutor material din partea Bisericii pe parcursul anului.  

Nașterea de prunci este o poruncă dată de Dumnezeu. O bucurie pentru familie, dar și pentru Biserică și societate, care se îmbogățesc cu un membru nou. Pentru părinți copilul devine totul. Din păcate societate noastră încă mai face diferența între copii, însă Biserica Ortodoxă vine în ajutorul lor și a familiilor acestora, îndemnând credincioșii ei să-i iubească și să le fie alături, să-i încurajeze și totodată să le ofere sprijinul și dragostea necontenit.

Capacitatea copiilor cu sindromul Down de a învăţa este uimitoare, dacă li se acordă şansa de a se dezvolta şi dacă li se creează oportunităţi de a se desfăşura. Oamenii de ştiinţă şi pedagogii nu pot spune cât de mare este capacitatea de dezvoltare a persoanelor cu sindrom Down. În primul rând aceşti copii sunt la fel ca toţi ceilalţi copii. Încurajarea lor cu multă dragoste şi includerea lor în activităţile familiei şi comunităţii constituie baza dezvoltării lor.

Biserica împreună cu alte instituții și organizații, este alături permanent, întreprinde și susține măsurile eficiente și adoptate pentru dezvoltarea persoanelor cu sindrom Down, ca: îngrijirea medicală preventivă, terapiile specializate, educaţia incluzivă, incluziunea în cadrul comunității religioase, și altele.

Asociaţia Persoanelor cu Sindrom Down din Republica Moldova A. O. „SUNSHINE” a fost fondată în data de 15 mai 2018. Asociaţia republicană are ca binefeciari copii și adulţi de toate vârstele ce au Sindrom Down.

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate