Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:53, joi, 14 octombrie, 2021

„Acoperământul Maicii Domnului” – Hramul Chișinăului sărbătorit la Catedrala mitropolitană

Joi, 14 octombrie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește „Acoperământul Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Mitropolitul Vladimir au înălțat rugăciuni: Secretarul mitropolitan Prot. mitr. Vadim Cheibaș, împreună cu slujitorii Catedralei.

La slujba praznicală au participat Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, Președintele Fundației pentru unitatea popoarelor ortodoxe, Valerii Alexeev, deputați din parlamentul RM și coinsilieri municipali, chișinăuieni și oaspeți ai Capitalei.

În timpul Liturghiei, clerul și credincioșii, în același cuget și simțire liturgică s-au rugat Maicii Domnului pentru sănătate și mijlocire în faţa Dreptului și Bunului Judecător.

Adresându-se poporului drept-măritor, Mitropolitul Vladimir a subliniat faptul că Chişinăul este un oraş cu adevărat binecuvântat, având-o ca protectoare şi mijlocitoare în faţa tronului Dumnezeului celui Atotputernic pe însăşi Preacurata Fecioară Maria.

La final serviciului divin a avut loc inaugurarea oficială a Hramului oraşului Chişinău. Ceremonia s-a desfăşurat în scuarul Catedralei mitropolitane „Naşterea Domnului”. În acest an, oraşul Chişinău marchează 585 de ani de la prima atestare documentară.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a primit o diplomă din partea Patriarhului Kiril, chiar de Ziua Chișinăului. Aceasta i-a fost înmânată de către Președintele Fundației Internaționale a Unității Popoarelor Ortodoxe, care se află în Moldova, cu prilejul sărbătorii.

Din istoricul sărbătorii

Sărbătoarea a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii ‘Maica Domnului’, din Constantinopol, în timpul împăratului bizantin Leon Înțeleptul (886-911). Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica ‘Preasfânta Născătoare de Dumnezeu’ din Vlaherne – Constantinopol se oficia Slujba Privegherii. Spre dimineață (1 octombrie), Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Acoperind Maica Domnului credincioșii cu cinstitul ei omofor se ruga astfel: ‘Împărat ceresc, primește pe tot omul cel ce Te laudă și cheamă numele Tău și unde se face pomenirea numelui meu sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le, Doamne, rugăciunile și făgăduințele și-i scapă de toate nevoile și răutățile’.

În calendarul Bisericii Ortodoxe, următoarea sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului prăznuită în 21 noiembrie / 4 decembrie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media