Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:39, sâmbătă, 13 octombrie, 2018

A fost petrecut pe ultimul drum pământesc nou-adormitul, Prot. Mitr. Ioan Baleca, parohul bisericii „Sf. Apostol și Evanghelist Luca” din s. Peciște, r. Rezina

În dimineața zilei de sâmbătă, 13 octombrie 2018, a fost petrecut în ultimul drum pământesc nou-adormitul rob a lui Dumnezeu, Prot. Mitrofor Ioan Baleca,  parohul bisericii „Sf. Apostol și Evanghelist Luca” din s. Peciște, r. Rezina, tatăl PC Părinte Ștefan Baleca, fostul paroh al bisericii „Sf. Treime” din localitatea Zorile, Orhei (Vicariatul de Orhei).

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, la Sfânta Liturghie, s-au rugat pentru odihna sufletului celui răposat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, precum şi un impunător sobor preoțesc.

Sfântul locaș s-a dovedit astăzi a fi neîncăpător pentru mulțimea de slujitori ai Altarului, dar și de zecile de credincioși care au participat la Sfânta Liturghie și la Slujba Înmormântării Părintelui Ioan.

Nou-adormitul rob al lui Dumnezeu Prot. Mitr. Ioan Baleca a fost respectat și apreciat pentru cumpătarea și înțelepciunea sa de foarte mulți credincioși, printre care și confrați, slujitori ai Altarului.

Vorbind la căpătâiul nou-adormitului rob al lui Dumnezeu, Protoiereului Ioan, Preasfințitul Episcop vicar Siluan a transmis mesajul de condoleanţe din partea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, exprimându-şi sincerele sentimente de compătimire față de rudele îndurerate.

Episcopul Orheiului i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se îmbărbăteze cu rugăciunea și speranța și să nu uite că această despărțire este una vremelnică, pentru că nădăjduim cu toții întru înviere.

După săvârșirea prohodului nou-adormitului protoiereu Ioan, cortegiul funerar, în dangăte de clopot şi intonând cântarea „Sfinte Dumnezeule”, a înconjurat sfântul lăcaş, după care a avut loc înhumarea răposatului aproape de altarul bisericii în care a închinat rugăciuni Împăratului Ceresc mai bine de 24 de ani.

Copleșiți de emoții firești și de o durere sufletească profundă, Pr. Ștefan Baleca împreună cu familia îndurerată au mulțumit PS Siluan pentru slujire, dar și pentru cuvintele de compasiune și susținere în aceste clipe grele de înstristare.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie și la rânduiala înmormântării au fost date de către Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, condus de teologul Serghei Crudu.

„Fericiți cei pe care i-ai ales și i-ai primit Doamne, pomenirea lor întru neam și neam!”

Dumnezeu să-l ierte și să îl odihnească cu drepții!

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media