Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:34, luni, 22 februarie, 2016

A avut loc prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare

IMG_1460

La data de 22 februarie a.c., cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, s-a desfășurat prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare.

Ședința a avut loc în Palatul Mitropolitan, fiind moderată de către prot. Maxim Melinti – președinte al Sectorului Sinodal Activitatea Pastorală în Instituții Penitenciare.

Ședința a întrunit cei 18 preoți-capelani, care deservesc 18 instituții penitenciare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu un mesaj de salut din partea Departamentului Instituțiilor Penitenciare s-a adresat dl Oleg Pantea, locotenent-colonel, șef al Direcţiei activitate educativă, psihologică şi asistenţă social al DIP-ului, care a menționat rolul și importanța slujirii preotului-capelan în rândul deținuților, a apreciat munca și rezultatele depuse până în prezent, cât și speranța a unei colaborări frumoase între cele două instituții pentru viitor.

După o prezentare particulară a celor prezenți, s-a pus în discuții probleme și perspective ale misiunii Bisericii Ortodoxe după gratii.

S-a constatat că Biserica trebuie să se preocupe de următoare obiective:

–                  Activitatea liturgică

–                  Activitatea misionară

–                  Activitatea caritabilă

–                  Reabilitatea și consilirea deținuților, familiilor deținuților, precum și angajaților instituțiilor penitenciare.

S-a discutat și despre mediatizarea cât mai eficientă a evenimentelor și activitățiilor Bisericii, publicarea articolelor și studiilor legate de tematica dată și despre editarea unui buletin misionar pentru închisori.

În concluzie, toți cei prezenți au exprimat speranță că efortul comun va aduce la realizarea misiunii nu chiar ușoare ale preoților-capelani, cât și susținerea din partea conducerii Bisericii și a statului în efecientizarea obiectivelor propuse.