Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:54, duminică, 13 octombrie, 2024

ÎPS Mitropolit Vladimir a condus Sfânta Liturghie în ziua proclamării oficiale a Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Zloți

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a XVI-a după Pogorârea Sfântului Duh, la Mănăstirea stavropighială ”Sf. M. Mc. Gheorghe” din Zloți, r. Cimișlia.

Serviciul divin de astăzi a fost prilejuit de proclamarea cinstirii Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Zloți.

Întâistătătorului au coliturghisit prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, PC arhim. Tobie (Boboc), starețul așezământului monahal, prot. mitr. Veniamin Onu, preot misionar în Italia, prot. mitr. Vasile Damaschi, protopop de Căușeni, prot. Nicolae Andrieș, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituțiile Penitenciare, precum și un sobor de preoți și diaconi.

La vohodul Mic, părintele Vadim Cheibaș, secretarul mitropolitan, a dat citire Procesului-Verbal NR. 006 din 25 octombrie 2023, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Moldova cu privire la Proclamarea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Zloți, apoi, părintele Tobie a relatat istoria acestei Sfinte Icoane,

În semn de recunoștință pentru munca depusă, Mitropolitul a acordat părintelui stareț, arhim. Tobie distincția mitropolitană Ordinul ”Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni” de gr. II, de asemenea și prot. Veniamin Onu, medalia ”Sfântul Ierarh Dionisie Erhan” iar ierodiaconului Vichentie (Focșa) – dreptul de a purta orar dublu.

După vohodul Mare, ierodiaconul Iov (Boboc) a fost hirotonit de către Întâistătător, în treapta de ieromonah, pe seama Mănăstirii.

După oficierea Sfintei Liturghii a urmat sfințirea Icoanei și a chivotului închinat Maicii Domnului, apoi a urmat înconjorul Sfintei biserici și citirea pericopelor evanghelice rânduite.

La sfârșit Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a felicitat pe toți credincioșii prezenți dar și pe cei care din binecuvântate pricini nu sau aflat astăzi aici, cu ocazia proclamării Sfintei Icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Zloți, o icoană cu o istorie aparte, cu har și binecuvântare de la Dumnezeu, pentru țara noastră Moldova și creștinii ei.

În încheiere, toți credincioșii au primit câte o iconiță a Maicii Domnului după care a urmat agapa frățească organizată de către obșea mănăstirii.

Galerie Foto: A avut loc proclamarea oficială a Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Zloți

Nu Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media