Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:53, duminică, 23 octombrie, 2022

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit duminică, 23 octombrie, în parohia „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Vertiujeni, raionul Florești

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a liturghisit în Duminica a XIX după pogorârea Sfântului Duh, 23 octombrie 2022, în parohia „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Vertiujeni, raionul Florești.

În dimineața zilei, Întâistătătorul a fost întâmpinat de către: Prot. mitr. Ioan Zîmbreanu, Protopop de Florești, dl Ioan Scoarță, ctitorul principal al acestei parohii, Pr. Valeriu Bumbac, parohul bisericii, soborul de preoți și enoriașii sfintei biserici.

În timpul Vohodului mic, părintele-paroh, Pr. Valeriu Bumbac a fost avansat de către Mitropolit în treapta de Protoiereu.

Cu Diplomă arhierească a fost decorat ctitorul principal al bisericii din Vertiujeni, dl Ion Scoarță, cel care de mai mulți ani a contribuit la bunul mers al lucrărilor de restaurare a edificiului eclesial, iar dl Ion Vlas, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Bisericesc” de gr. III.

În timpul serviciului divin, Înaltpreasfinția Sa a oficiat două hirotonii: Diaconul Valerian Josan a fost hirotonit în treapta de preot iar ipodiaconul Marcian Cocu a fost hirotonit în treapta de diacon.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii „Învierea Domnului”, cimitirul Sfântul Lazăr din capitală.

După Sfânta Liturghie, Vlădica Vladimir a fost asaltat de creștini dornici de a primi binecuvântarea arhierească, iar copiii prezenți în număr mare au primit  în dar din partea arhipăstorului câte o iconiță și o cărțulie de rugăciuni.

La rugămintea dl-lui Ion Scoarță, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat slujba de sfințire a monumentului funerar și o litie de pomenire pentru robii lui Dumnezeu, Feodor și Maria Scoarță, părinții dl-ui Ion.

***

În  documentele  de arhivă  pentru  prima  dată  localitatea  Vertiujeni  se   datează  cu  anul  1780. Iar din Dicţionarul  statistic  al  Basarabiei aflăm  că  în 1883  a fost înălțată  o  biserică  de  piatră cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, de către boierul satului, Dimitrie Demi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media