Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:54, joi, 10 noiembrie, 2022

100 de ani de la zidirea Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din comuna Suhuluceni, protopopiatul Telenești

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a oficiat joi, 10 noiembrie 2022, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavrii” din comuna Suhuluceni, r. Telenești cu ocazia aniversării a 100 ani de la zidirea bisericii.

La orele dimineții, ÎPS Mitropolit Vladimir a fost întâmpinat în fața bisericii de către Prot. mitr. Marian Boldescu, protopop de Telenești împreună cu dl Iacob Stegărescu, primar al comunei Suhuluceni, clerul și enoriașii parohiei. După întâmpinarea Ierarhului, a urmat slujba de sfințire a interiorului bisericii și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Înaltpreasfinței Sale i-a coliturghisit: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, Prot. mitr. Marian Boldescu, protopop al bisericilor din r. Telenești, Prot. mitr. Gheorghe Stegărescu, părintele-paroh și un sobor de preoți slujitori din protopopiat.

La Vohodul Mic, Preotul-paroh, Prot. mitr. Gheorghe Stegărescu a fost decorat de către Înaltpreasfinția Sa, cu două distincții: Dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl nostru și  Ordinul „Meritul Bisericesc” gr. III iar Prot. Valeriu Petrari, paroh al Bisericii din s. Budăi a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu ușile împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl nostru, pentru munca depusă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Gnosis” al bisericii „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou” din Chișinău, condus de dirijorul dl Sergiu Crudu.

La Sfânta Liturghie au luat parte: dna Mariana Ombun, preşedintele raionului Telenești, dl Iacob Stegărescu, primar al comunei Suhuluceni împreună cu ctitorii și enoriașii prezenți la Sărbătoare.

După Sfânta Liturghie a urmat înconjorul bisericii cu citirea celor patru evanghelii rânduite sărbătorii și un Te-deum în care s-a cerut mijlocirea și ocrotirea Dumnezeului Ceresc. Totodată, mai mulți ctitori ai Sfintei biserici au fost decorați cu medalii bisericești iar toți cei prezenți, au primit în dar de la Arhipăstor, cărțulii de rugăciune și iconițe pentru sporirea și întărire duhovnicească dar și amintire a acestu-i măreț eveniment.

Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe Părintele-paroh Prot. mitr. Gheorghe Stegărescu, pentru munca pe care o depune în această parohie deja de mai mulți ani inclusiv și pe enoriașii care sunt mereu alături de păstorul lor și îl susțin în toate lucrurile bune ce se petrec în această parohie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media