Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:04, joi, 19 noiembrie, 2015

Vizita canonică a ÎPS Mitropolit Vladimir în parohia Sf. Arh. Mihail și Gavriil din s. Zaim, r. Căușeni

IMG_2576

Joi, 19 noiembrie, ÎPS Mitropolit Vladimir, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Sf. Arh. Mihail și Gavriil din s. Zaim, r. Căușeni, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înfiinţare a bisericii din această localitate.

În dimineața zilei, Vlădica a fost întâmpinat la poarta bisericii de un grup de copii, îmbrăcaţi în costume naționale cu buchete de flori tomantice și de părintele protopop de Căușeni, Prot. mitr. Victor Velciug.

A urmat Sf. Liturghie, la care au participat numeroşi credincioși în frunte cu Primarul s. Zaim, dl Ion Veste.

În cadrul serviciului divin, diaconul Victor Manziuc a fost hirotonit preot pe seama bisericii din Zaim.

Este de menţionat faptul că în timpul Liturghiei, părintele-paroh Prot. mitr. Gheorghe Glotea s-a învrednicit de dreptul de a sluji Sf. Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl Nostru.

De distincţii bisericeşti s-a învrednicit şi Prot. Pavel Drăgan care a fost decorat de către Arhiereu cu dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe. Pentru meritul deosebit la reparația bisericii, dl Primar Ion Veste a fost decorat cu ordinul Cuv. Paisie Velicicovski, gr. II, iar mai mulți ctitori au primit Diplome arhierești.

La finele slujbei a urmat înconjurul bisericii şi un Te Deum de mulţumire, după care, Mitropolitul Vladimir a oficiat o litie morțească la mormântul vrednicului de pomenire preot Mihail Mateevici, tatăl preotului-poet Alexei Mateevici.

După binecuvântarea arhierească şi împărţirea unor cărţi de rugăciuni copilaşilor prezenţi, Părintele Gheorghe a mulţumit celor care au contribuit ca sărbătoarea să fie una aleasă şi care se va întipări în inimile creștinilor din Zaim pentru ani buni în continuare.

Notă: Biserica din Zaim a fost zidită în anul 1815, din piatră, cu cheltuiala lui Alexandru Brăguță, susținut de 470 de familii de zaimeni. A fost închisă de regimul comunist între anii 1961-1989.