Intr-o gala festiva, desfasurata joi, 21-22 noiembrie 2013, la CIE „Moldexpo”, organizatorii Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT-2013”, editia a XIII-a si-au premiat laureatii.
La festivitate a participat directorul general AGEPI Lilia Bolocan, prim-vicepresedintele ASM, academicianul Ion Tighineanu, presedintele Salonului International de Inventii de la Geneva Jean-Luk Vincent, directorul general al AITT Roman Chirca, reprezentanti ai institutiilor de cercetare si universitati din republica si de peste hotare, participantii si oaspetii expozitiei.
Festivitatea a fost condusa de directorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) Lilia Bolocan, care pentru inceput a tinut sa multumeasca tuturor participantilor la expozitie. „Pe parcursul a 3 zile de toamna tarzie, inventatori si cercetatori din Republica Moldova, Romania, Italia, Slovenia, Republica Belarus, China s-au aflat intr-o competitie pozitiva a celor mai noi realizari tehnico-stiintifice, materializate in inventii, produse si noi tehnologii si expuse la standurile expozitionale in cadrul editiei a XIII –a a Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT”, a mentionat Lilia Bolocan.
La editia actuala a expozitiei au participat 101 institutii din sfera stiintei si inovarii si invatamant superior si mediu de specialitate din republica si de peste hotare si 25 persoane fizice – inventatori, creatori, mesteri populari.
Oaspeti ai expozitiei au fost Oficiul European de Brevet, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, Oficiul de Stat de Proprietate Intelectuala din Republica Populara Chineza, Centrul de PI si Transfer Tehnologic din Estonia, institutii de cercetare si universitati din Bucuresti, Iasi, Oradea, Baia-Mare, Suceava. In cadrul expozitiei s-a desfasurat un amplu program de activitati, dar ca si la editia precedenta, expozantii si oaspetii au beneficiat de asistenta expertilor AGEPI, si OEB pentru familiarizarea cu cele mai noi surse de informare si documentare in domeniul proprietatii intelectuale, in special, in domeniul brevetelor de inventie.
Distinctii si premii speciale au fost acordate pentru cele mai valoroase realizari, printre care se pot mentiona: Premiul Guvernului Republicii Moldova „Cel mai dotat inventator”, Distinctii ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale,medalii instituite de AGEPI, mentiuni si diplome ale Academiei de Stiinte a Moldovei, ale Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova, UIR „Inovatorul”, Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, Universitatii Tehnice a Moldovei, precum si premii speciale si distinctii ale saloanelor internationale de inventii, reprezentantii carora participa traditional la astfel de expozitii.
Astfel, cele in jur de 450 de lucrari prezentate la expozitie, repartizate in cadrul a 5 compartimente, inclusiv inventii, soiuri de plante si design industrial, proiecte inovationale si de transfer tehnologic, creatii ale tinerilor, produse si servicii noi, lucrari de artizanat si mestesugarit, au fost apreciate de Comisia de experti si Juriul International ale expozitiei cu urmatoarele distinctii: medalii de bronz, de argint si de aur. De asemenea, lucrarile prezentate au fost apreciate cu diplome si mentiuni speciale ale organizatorilor expozitiei si oaspetilor de peste hotare.
Distinctia – Medalia de Aur mi-a revenit si mie personal pentru SUVENIRE DE CULT. La ziua de azi am inregistrate 714 modelede suvenire cu DREPT DE AUTOR, in afara celor care sunt in lucru. Aduc multumiri pentru aprecierea facuta si ma simt onorat, dar in acelas timp am si imboldul de a nu ma opri aici. Ar fi o bucurie si o implinire sufleteasca, daca in fiecare familie va fi cite un astfel de suvenir, fie ca ar ajunge prin intermediul expozitiilor sau… Tin sa multumesc aici si celor care m-au invitat la diverse expozitii in decursul intregului an, atit in tara cit si peste hotarele tarii.
Scopul pe care si l-au propus organizatorii evenimentului – promovarea obiectelor de proprietate industriala, a produselor si tehnologiilor noi, stimularea activitatii inovationale, schimbul de informatii tehnico-stiintifice si normativ-legislative, atragerea investitiilor, crearea conditiilor pentru incheierea si realizarea contractelor de transmitere a drepturilor de proprietate intelectuala.
In incheierea festivitatii de premiere, directorul general AGEPI Lilia Bolocan a mentionat: „Speram ca eforturile depuse de participanti si organizatori sa contribuie efectiv la familiarizarea publicului larg cu avantajele protectiei juridice a inventiilor si a altor obiecte de proprietate industriala in beneficiul autorilor si al titularilor de drepturi, cu importanta si rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, culturala si spirituala a tarii”.
Meșter popular, Protoiereu Anatolie Gîrbu
Sursa: http://cifr.md