Luni, 28 august 2023, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Țigănești din r-nul Strașeni și-a serbat hramul. Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Preasfinției Sale i-au coliturghisit Arhim. Irinarh (Costru), Starețul Mănăstirii Țigănești, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea de astăzi reprezintă cea mai importantă dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria, fiind precedat de un post de două săptămâni care se încheie la 28 august. Învăţătura despre Adormirea Maicii Domnului se regăseşte într-o formă concentrată în Troparul sărbătorii: „Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre”, precum şi în Condacul sărbătorii: „Pe Născătoarea de Dumnezeu, ceea ce este în rugăciuni neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul şi moartea nu au ţinut-o. Căci, ca pe Maica Vieţii, la viaţă a mutat-o Cel Ce S-a sălăşluit în pântecele ei cel pururea fecioresc”. Vedem, aşadar, că Maica Domnului a trecut prin moarte, dar trupul ei nu a cunoscut stricăciunea, moartea nu a ţinut-o pe ea în mormânt, căci ea este Maica Vieţii, a lui Hristos Iisus Mântuitorul lumii, iar El a mutat-o la viaţa cerească, lângă Sine, pentru că trupul Său s-a format din trupul ei.
Sărbătoarea aceasta nu o are în vedere însă doar pe Maica Domnului, ci vizează întreaga natură umană, căci prin Maria, umanitatea a oferit lui Dumnezeu tot ceea ce avea ea mai bun. Dacă ne uităm cu atenție la începutul și sfârșitul anului bisericesc vedem cum el este încadrat de două sărbători închinate Născătoarei de Dumnezeu, Adormirea și Nașterea sa. Astfel, asociat și subordonat parcursului vieții lui Hristos, viața Sfintei Fecioare marcată prin sărbătorile închinate ei exprimă itinerarul și înălțimea duhovnicească la care poate ajunge umanitatea plină de credincioșie față de Dumnezeu.
După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tedeum, la finalul căruia Preasfințitul Siluan a adresat cu un cuvânt de zidire către cei prezenți. „Sărbătorim astăzi Adormirea celei care este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, cea care i-a împrumutat trup Mântuitorului Hristos, care a încăput în pântecele său pe Cel neîncăput de ceruri. Adormirea Maicii Domnului vine să prezinte altă latură a fenomenului morții, astfel, vorbim astăzi despre viață și despre moarte, căci praznicul de azi este o înainte-încredințare a învierii propriului nostru trup. Ceea ce s-a petrecut cu Hristos și cu Preasfânta Sa Maică se va petrece negreșit cu fiecare dintre noi la a Doua Venire a lui Hristos, când vor învia și trupurile noastre, dar numai cei care au știut să-L caute și primească pe Hristos din această viață, vor trăi cu El în veșnicie,” – a menționat Preasfinția Sa.
În continuare Episcopul vicar a transmis celor prezenți mesajul Înaltpreasfințitului Vladimir, adresând felicitări Starețului Mănăstirii Țigănești, arh. Irinarh și obștii monahale cu prilejul Sărbătorii hramului.
La rândul său, Părintele Arhimandrit Irinarh i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru rugăciunile comune către Bunul Dumnezeu și Maica Domnului dar tuturor credincioșilor pentru că au împărtăşit bucuria acestei sărbători.
Sursa: https://manastireacurchi.md/