Ieri, doi iulie, cu ocazia aniversării a douăzeci de ani de la canonizarea binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, în cadrul Protopopiatului de Criuleni și Dubăsari au avut loc mai multe activități duhovnicești și culturale care au demarat cu sfințirea unui tricolor de dimensiuni foarte mari, arborat ulterior în centrul orașului Criuleni.
La evenimentul de o deosebită încărcătură patriotică a luat parte Prim Ministrul Republicii Moldova, domnul Vlad Filat, Președintele raionului Criuleni, domnul Vitalie Rotaru, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Alexei Roibu, Ministrul Sănătății, domnul Andrei Usatîi, deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, precum și ai actualului legislativ, etc.
După luarea de cuvânt a reprezentanților autorităților publice centrale și locale, un sobor de preoți în frunte cu părintele Protopop de Criuleni și Dubăsari, Prot. Mitr. Teodor Pelin a sfințit drapelul de Stat al țării, care mai apoi a fost arborat cu onoruri în piața centrală din orășel.
Șirul de eveniment festive a continuat în s. Măgdăcești, r. Criuleni, unde s-a desfășurat cea de a VIII-a ediție a festivalului “Un trandafir, o lumânare, pentru Sfântul Ștefan cel Mare”.
Celebrarea a început cu citirea acatsitului Sfântului Voievod în biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Măgdăcești, unde alături de preoți și enoriași au venit să aprindă o lumânare și să se roage Premierul și Președintele raionului.
După serviciul divin, în jur de 20 de colective artistice de amatori și coruri bisericești din Protopopiat i-au dat cinstirea cuvenită marelui înaintaș prin interpretarea cântecelor patriotice și duhovnicești de o rară frumusețe și profunzime.
Pe lângă programul artistic, în scruarul din centrul satului și-au etalat talentele meșterii populari din localitate și din împrejurimi, fiind înalt apreciați de către domnul Vlad Filat, părintele Teodor Pelin și alți oaspeți.
Mai târziu, adresându-se celor prezenți, Prim Ministrul a menționat că prin asemenea evenimente culturale și spirituale, îndemnurile lui Ștefan cel Mare și Sfânt sunt trăite după porunca domnitorului, această țară făurindu-și viitorul conform datinei străvechi, ducând mai departe cu vrednicie gloria străbunilor.
La rândul său, părintele Teodor Pelin i-a mulțumit domnului Filat pentru bunăvoința de a se afla în mijlocul poporului într-o zi atât de importantă, a mulțumit colectivelor artistice pentru prestația excelentă, arătându-și convingerea că acest festival de suflet va avea o lungă continuitate, deoarece din an în an evenimentul capătă o anvergură tot mai mare, devenind deja o frumoasă tradiție.
Prot. Mitr. Nicolae Ciobanu, Consilier Cultural al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a transmis celor prezenți mesajul de felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir, care își exprimă bucuria că credincioșii din raioanele Criuleni și Dubăsari au găsit o modalitate atât de frumoasă de a-i aduce cinstea cuvenită unuia dintre cei mai vrednici feciori ai neamului nostru și de a sta astfel la straja datinilor și credinței. În această ordine de idei, Întâistătătorul a urat organizatorilor și participanților să continue acest șir de evenimente necesare și bineplăcute, făcând astfel legătura dintre trecut și viitor prin frumusețea moștenirii spirituale și culturale, dar mai ales prin oamenii care pentru credincioșia și jertfelnicia lor au dobândit sfințenia.
Mai apoi, Doamna Valentina Bobeico, șefa Direcției Cultură și Turism Criuleni, a mulțumit tuturor celor care au depus eforturi pentru buna organizare a evenimentului, manifestându-și deosebita recunoștință față de doamna Liubovi Cojocaru, primarul s. Măgdăcești, care a depus eforturi considerabile pentru desfășurarea celei de a VIII-a ediții a festivalului. În context, doamna Bobeico a înmânat participanților și organizatorilor Diplome și premii simbolice, iar din partea Protopopiatului de Criuleni și Dubăsari, aceștia au primit câte o icoană cu chipul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și un cd cu muzică patriotică.
La final, părintele Igor Condrea, parohul bisericii din Măgdăceși, a mulțumit tuturor pentru organizarea acestei festivități extraordinare în localitate și a îndemnat credincioșii ca în toate clipele vieții lor să păstreze vii exemplele de vitejie și credință ale Sfântului Ștefan cel Mare și să ceară mijlocirea dreptmăritorului voievod în fața Bunului Dumnezeu.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, pregătită de către gospodinele din localitate.