Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

18:48, duminică, 22 mai, 2022

Sfântul Ierarh Nicolae cinstit în rugăciune în Duminica a V-a după Paști la Catedrala mitropolitană din Chișinău

„Prin sfinţii care sunt pe pământul Lui, minunată a făcut Domnul toată voia întru ei”. Lăudaţi pe Domnul întru sfinţii Lui. (Ps. 150,1).

În Duminica a V-a după Paști, cea a Samarinencei, care a coincis în acest cu prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Pentru ­Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae este îndreptător credinţei, pentru că a apărat dreapta credinţă la Sinodul 1 ecumenic de la Niceea din anul 325; chip blândeţelor, deoarece a fost un om şi un păstor blând, iar această ima­gine o regăsim în mentalul colectiv în decursul veacurilor creştine; ­învăţător înfrânării, iată un aspect important din viaţa lui pe care îl remarcă imnograful inspirat, care în troparul său mărturiseşte că pentru toate acestea a dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate.

Sfântul Nicolae reprezintă bucuria iubirii care revelează natura iubirii Sfintei Treimi, a bunătăţii lui Dumnezeu faţă de făptura umană, ce nu cunoaşte margini. Sfântul Ierarh a fost și rămâne ajutorul celor sărmani, mângâietorul celor necăjiţi, ocrotitorul şi sprijinitorul celor nedreptăţiţi, izbăvitorul celor în primejdie, tuturor părinte şi pildă de urmat. Biserica, ni-l recomandă ca model şi pildă vrednică de cinstire, pentru duhul său de sărăcie şi milostenie care i-a imprimat o adâncă asemănare cu Mântuitorul Hristos, Milostivul prin excelenţă.

Țelul omului este sfințirea, adică împărtășirea de energia nezidită îndumnezeitoare a lui Dumnezeu, prin curăție și luminarea minții. Nu este o simplă stare morală, ci părtășia omului cu Dumnezeu. Dumnezeu poruncește: „Fiți sfinți, precum Eu sunt sfânt” (I Pt. 1, 16).  Până la sfârșitul veacurilor vor fi oameni care aidoma Sfântului Ierarh Nicolae vor chema harul lui Dumnezeu peste pământ și peste ceilalți frați ai lor. Faptul că lumea dăinuiește este dovada că mai există astăzi sfințenie. Sfântul Siluan Athonitul scria: „Îţi spun că atunci când nu vor mai fi rugători pe pământ lumea se va sfârşi”.

Rugăm pe Sfântul Ierarh Nicolae să ne ajute şi cu rugăciunile sale, nu numai cu pilda vieţii sale, pentru că, adesea, ştim foarte bine ce ar trebui să facem, dar nu avem putere spirituală suficient de mare de a traduce în faptă ceea ce cunoaştem teoretic.  Părinte ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sursa: https://manastireacurchi.md/