Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

8:12, marți, 4 octombrie, 2022

Seminar de inițiere a profesorilor de Religie în protopopiatul Florești

Vineri, 30 septembrie 2022, în ziua de prăznuire a Sfintelor Mucenițe Pistis, Elpis și Agapis și mama lor Sofia, protopopiatul Florești în colaborare cu Direcția Generală Educație a raionului Florești a organizat în incinta Liceului Teoretic „Miron Costin” seminarul de inițiere a profesorilor de religie. Seminarul a fost organizat de Pr. Victor Plămădeală, metodist responsabil în protopopiat de predarea Religiei și dna Angela Bălan, șefa DMCFPC în cadrul Direcției Educație Florești.

În cadrul seminarului cu un cuvânt de salut a venit protopopul de Florești, Ioan Zîmbreanu, care a subliniat importanța activităților pastoral-educative desfășurate în protopopiat atât prin predarea disciplinei opționale Religia în școală cât și în cadrul școlilor duminicale. În acest sens, părintele protopop a îndemnat cadrele didactice să desfășoare în colaborare cu elevii instituțiilor de învățământ diverse activități caritabile prin intermediul cărora să transmită mesajul evanghelic nu doar prin cuvânt dar și prin fapte.

Din partea Direcției Educație Florești, dna Bălan Angela a asigurat participanții de susținerea DGE în demersul educațional la disciplină, trecând în revistă rezultatele și datele statistice privind predarea Religie în școlile din raion pentru anul precedent de studii. Astfel în anul precedent de studii 2021-2022, disciplina religie s-a predat în 18 instituții de învățământ din rul Florești, ceea ce reprezintă aprox. 50% din numărul de instituții, subliniind că în majoritatea din aceste instituții ora de religie se regăsește cu mai multe ore/clase.

În cuvântul de salut Veaceslav Iordachescu, șeful Cabinetului metodic al Mitropoliei Chișinăului și întregii Moldove, a prezentat rezultatele obținute de Cabinetul metodic: asigurarea cu manuale pentru toate clasele, ghiduri de proiectare didactică la religie precum și curricula alternative propuse: Arta comportamentului moral, Etica vieții de familie, Bunele maniere etc. În acest an școlar a fost elaborat auxiliarul didactic pentru disciplina Arta comportamentului moral, clasele 5-6.

Protoiereul Victor Plămădeală, metodist și profesor de religie, grad didactic Unu, a prezentat principalele repere metodologice pentru acest an școlar, trecând în revistă principalele realizări ale anului precedent de studii și trasând obiectivele de activitate în acest an școlar.

Au urmat trei mini-ateliere prezentate de Veaceslav Iordachescu „Motivația învățării la ora de religie”; pr. Sergiu Boldirescu „Ora de religie – față în față cu realitățile timpului” și pr. Ioan Lisnic „Relația dintre profesor și elev la ora de religie”. La finalul întrunirii cadrele didactice au fost felicitate cu ocazia sărbătorii profesionale – „Ziua profesorului”, sărbătorită anual pe 5 octombrie, profesorii de religie fiind îndemnați să fie un exemplu pentru colegii de cancelarie și elevi, propovăduind pe Hristos cu „timp și fără timp”.

Sursa: https://ortodox.md/