Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:07, marți, 1 octombrie, 2013

Şase ani de patriarhat ai celui de-al șaselea Patriarh al României sărbătoriți la Patriarhie

La 30 septembrie 2007 era întronizat cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în persoana Preafericitului Părinte Daniel.  Patriarhul României s-a născut la data de 22 iulie 1951, din părinţii Alexe şi Stela Ciobotea, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș. La Botez a primit numele Dan-Ilie.

Studiază la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică,  studiază la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg – Franţa (1976-1978) apoi la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau – Germania (1978-1980). La 15 iunie 1979 susține teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p) .

La 6 august 1987 – intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie; la  1 iulie 1990  este întronizat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei; la  12 septembrie 2007 – este ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;  la 30 septembrie 2007 – este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din București.

Sfânta Liturghie în Catredrala Patriarhală

Astăzi, 30 septembrie 2013, la ceas aniversar, în Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Din soborul slujitor au făcut parte şi următorii ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor a rostit rugăciunea de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericitului Părinte Daniel în cel de-al șaselea an de slujire patriarhală.

Te Deum la 6 ani de Patriarhat

După Sfânta Liturghie, în prezenţa Patriarhului României şi a ierarhilor prezenţi, a fost oficiată în Catedrala Patriarhală o slujbă de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale în cei şase ani de slujire patriarhală. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a rostit un cuvânt omagial în care a prezentat câteva elemente din lucrarea Preafericitului Părinte Daniel în calitate de Patriarh al României. Apoi, Mitropolitul Moldovei a oferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, din partea membrilor Sfântului Sinod, o icoană reprezentând pe Maica Domnului. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oferit Preafericirii Sale, din partea ostenitorilor Administraţiei Patriarhale, două candele confecţionate în Atelierele Patriarhiei Române, iar din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale, Părintele Patriarh a primit un coş cu flori cu prilejul acestui moment aniversar.

Moment aniversar la şase ani de Patriarhat

În Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei a avut loc, începând cu ora 12:00, un moment aniversar în cadrul căruia s-au citit mai multe mesaje de felicitare. Au fost prezenţi la eveniment Preşedintele Camerei Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor, consilier prezidenţial, miniştri, ambasadori, Preşedintele Academiei Române, Rectorul Universităţii din Bucureşti, membri ai Sfântului Sinod, membri ai Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, profesori ai  Seminarului Teologic din București.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a vorbit despre resposabilităţile care revin fiecăruia în vremuri de încercare.

„Avem mare nevoie de a uni libertatea cu responsabilitatea pentru fapta cea bună. Este mare nevoie să trecem de la limbajul vorbit la limbajul faptelor vizibile, cum spunea Sfântul Isaac Sirul în secolul al VIII-lea Taci tu ca să vorbească faptele tale. De aceea, avem mare nevoie de cooperare. Este perioadă de criză economică, dar s-a constatat că dacă se lucrează împreună cu bani puţini se face foarte mult. Se vede la o cantină de pildă pentru săraci la parohie, un cabinet de consiliere gratuită la parohie, o unitate medicală. Dacă există mult suflet şi multă cooperare cu bani puţini se fac lucrări multe. De aceea, perioada de criză este o perioadă de judecată, dar totodată situaţia de criză este şi o şansă pentru un nou început, o şansă de a regândi asupra modului de folosire a banilor, asupra modului de folosire a libertăţii, asupra modului de folosire a şanselor de cooperare, de creativitate”, a explicat Preafericirea Sa.

www.basilica.ro