Acum 5 ani în urmă, într-o zi senină de sâmbătă, 18 octombrie 2014, clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova și sute de credincioși din țara noastră participau la oficierea uneia din cele mai importante taine ale Bisericii – sfințirea Catedralei Nașterea Maicii Domnului – locașul central de închinare și rugăciune a Complexului Monahal Curchi și unică bijuterie a Ortodoxiei din spațiul pruto-nistrean.
Sfințirea catedralei Nașterea Maicii Domnului a reprezentat un fericit și binecuvântat eveniment duhovnicesc pentru întreaga Biserică Ortodoxă din Moldova, dar în primul rând pentru obștea Mănăstirii Curchi și fiii ei duhovnicești, care s-au atașat de atmosfera de rugăciune și evlavie cultivată în această oază duhovnicească și vatră a dreptei credințe chiar de după redeschiderea așezământului monahal din anul 1999.
Slujba de sfințire a catedralei monumentale de la Curchi a fost săvârșită de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, împreună cu soborul ierarhilor invitați: PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni și PS Ambrozie, pe atunci Episcop de Neftekamsk şi Birsk (Federația Rusă, Bashkortostan), dar și în prezența conducerii țării și a oaspeților de onoare ai mănăstirii.
De asemenea, bucuria împlinirii acestui eveniment deosebit a fost împărtășită și de către reprezentanții autorităților centrale și locale, teologi, ctitori, persoane culturale și academice din țară, care au fost alături de Egumenul și obștea mănăstirii și pe parcursul întregii perioade a procesului de restaurare, zugrăvire și împodobire a monumentului eclezial.
Priveliștea încântătoare a acestui măreț eveniment al Bisericii ce a avut loc acum 5 ani în urmă a fost redată și de către sutele de credincioși care veniseră din aproape întreg cuprinsul Mitropoliei Moldovei. Erau adunați, ca de fiecare dată, împreună cu păstorii lor, cu multă dragoste, în grădina Maicii Domnului din inima codrilor bătrâni ai Orheiului, umplând întreaga curte a mănăstirii și înălțând rugăciuni și mulțumire către Dumnezeu la dumnezeiasca slujbă.
La acest mic popas aniversar din istoria mănăstirii Curchi, Egumenul ei, PS Episcop Siluan de Orhei, exprimă alese mulțumiri și recunoștință poporului lui Dumnezeu, cei care păstrează împreună cu clerul Bisericii mereu vie credința noastră ortodoxă strămoșească, dragostea și responsabilitatea față de tezaurul spiritualității și culturii noastre creștine:
„Măreața catedrală, ocrotită de Preasfânta Fecioară Maria, Maica lui Dumnezeu, în care se oficiază necontenit Dumnezeiasca Liturghie și Sfintele Taine sau sacramente ale iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni, reprezintă locul și semnul de binecuvântare asupra mănăstirii noastre, asupra poporului nostru drept-slăvitor și asupra tuturor celor care intră și se închină în ea cu credință, căutându-L pe Hristos. Dăm slavă Bunului Dumnezeu și Îi mulțumim pentru această măreață lucrare sfântă, rugând-o și pe Preasfânta Sa Maică să ne păzească și să ne acopere și în continuare de tot răul cu cinstitul Ei Acoperământ. Tuturor celor care s-au ostenit și au participat la restaurarea acestei catedrale și a întregului Complex monastic le dorim pace, bucurie duhovnicească, sănătate și mulți ani binecuvântați!”, a menționat PS Episcop Siluan de Orhei, în această memorabilă zi din istoria mănăstirii Curchi.
Scurt istoric al Catedralei „Nașterea Domnului” de la Curchi
Biserica principală a mănăstirii Curchi, catedrala cu hramul Nașterea Maicii Domnului, a fost construită între anii 1862-1864, după un proiect al arhitectului italian Bartolomeo Rastrelli. Executată în stil baroc, este cea mai înaltă catedrală din Moldova – cupola de mijloc având 57 m, geamănă cu Soborul „Sf. Andrei cel întâi Chemat” de la Kiev. În timpul celui de-al doilea război mondial a avut loc un incendiu, care s-a soldat cu arderea completă a picturii din interiorul Bisericii și a catapetesmei poleite cu aur. După un puternic bombardament, din cele patru clopotnițe ale catedralei s-au păstrat doar două. Catapeteasma actuală, fără icoane, datează din anul 2000, fiind realizată de către un grup de meșteri din România. Vechea pictură a fost realizată în anul 1943. Următoarele lucrări de reparație au fost efectuate abia în 1993, atunci când catedrala a fost redeschisă și mai apoi sfințită la 21 septembrie 1993.
Începând cu anul 1999, când conducerea mănăstirii a fost încredințată Părintelui Arhimandrit Siluan Șalari, și până în prezent, cu multă dăruire, muncă enormă și jertfire, Părintele Stareț, alături de obștea mănăstirii și mulți alți oameni frumoși la suflet, care i-au fost alături pe parcursul anilor, a reușit să readucă acest sfânt locaș la adevărata lui frumusețe și splendoare.
La 15 februarie 2006, Compania „Teleradio-Moldova” a organizat radiomaratonul „Mănăstirea Curchi: Din ruine spre înălțare”. Acesta a fost un act de sensibilizare a opiniei publice, un îndemn pentru creștini de a contribui financiar la renașterea acestui important monument de cultură și spiritualitate.
Actuala pictură interioară a catedralei a fost ctitorită de către domnul Vladimir Filat, Ex-Premier al Republicii Moldova. Slujba de sfințire a catedralei „Nașterea Maicii Domnului” a avut loc în data de 18 octombrie, anul 2014, fiind oficiată de către ÎPS Mitropolit Vladimir, înconjurat de un sobor de trei ierarhi după cum urmează: PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, PS Ambrozie, Episcop de Neftekamsk şi Birsk (Federația Rusă, Bashkortostan), alături de care au coliturghisit: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan Șalari, Exarh al mănăstirilor din Moldova, Protopop de Orhei și Stareț al mănăstirii Curchi, Protoiereul Mitrofor Vadim Cheibaș, secretar eparhial, stareți de mănăstiri, protopopi, clerici și un numeros sobor de diaconi.
Text: Serghei CRUDU, teolog
Foto credit: Preot Mihail BORTĂ
Sursa: http://manastiri.md/