În seara zilei de 17 decembrie Ambasada Ungariei de la Chișinău, a găzduit o expoziție de pictură a artistului plastic Gheorghe Lisița.
La eveniment cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir au participat și reprezantanții Direcției Mitropolitane, preoții Nicolae Ciobanu, Consilier cultural și Octavian Moșin, Redactor-șef al publicației mitropolitane „Altarul Credinței”.
Totodată la expoziție au participat și un grup de masteranzi de la de la Facultatea de Litere, din cadrul programului Studii filologice și spiritualitate creștină.
În luarea sa de cuvânt Ambasadorul Ungariei Mathias Szilagyi a recunoscut ca el însuși este un mare amator al artelor plastice și a promis că se va stradui să organizeze astfel de vernisaje lunar.
„Marele filozof şi istoric român Mircea Eliade a spus că “Nu există sacru fără profan”, concept filozofic pe care a reuşit să-l atingă în picturile sale plasticianul Gheorghe Lisiţa. Tînărul a îmbinat în expoziţia sa două teme diametral opuse după conţinut, însă foarte dragi sufletului, şi anume viaţa duhovnicească a călugărilor şi traiul libertin al romilor.”
Reprezentanții ambasadei spun că își doresc să facă o tradiție din această practică și să susțină, astfel, oamenii de artă de la noi.
Din partea Direcției Mitropolitane a vorbit părintele Nicolae Ciobanu, care a menţionat că Gheorghe Lisiţa este un plastician cu credință în Dumnezeu, original prin faptul că a redescoperit culoarea într-o lumină mai splendidă. „Nu este un om al regretelor, ci, dimpotrivă, predilecţia lui se înclină spre tot ce înseamnă cultură, spiritualitate, o lume a tradiţionalului, care astăzi este pe cale de dispariție. Nădăjduim ca prin aceste lucrări cu totul deosebite, cât mai mulți oameni să se apropie de latura spirituală, de cele sfinte” a spus părintele Nicolae Ciobanu.
La vernisarea expoziției au venit și colegii de breaslă ai pictorului, care au avut doar cuvinte de laudă la adresa artistului.
Autorul expoziţiei a declarat că pictura este pentru el o necesitate, arta îl încălzeşte, îl mângâie. „Lucrările mele sunt în esenţă misterioase, ele ascund ceva înălţător, ceva care nu poate fi observat cu ochiul liber. Arta pe care o fac se rezumă la pictură, desen. Abstracţia este modul personal de a percepe subtilităţile umane. Pentru viitor aş vrea să creez lucrări de format mai mare, pentru că astfel îmi definesc gândurile şi emoţiile”, a specificat Gheorghe Lisiţa.
S-a născut pe 29 iulie 1982 în comuna Suhuluceni, raionul Telenești. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, clasa profesorului Ion Stepanov (1997-2001) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice, clasa profesorului Vasile Moșanu.
În 2006-2007 își face masteratul la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Stat „Ion Creangă”, clasa profesoarei Eleonora Brigalda. În 1999, a debutat, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”. Din 2010 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.
Gheorghe Lișița este un pictor care și-a făcut un nume în arta plastică de la noi, încă din fragedă tinerețe. De-a lungul anilor, a avut mai multe expoziții personale. Prima a lansat-o la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, după care a urmat cea de la Misiunea OSCE în R. Moldova (2007). În 2008 e prezent cu expoziții personale la Biblioteca Națională a R. Moldova, reprezentanța Băncii Mondiale la Chișinău, Ambasada Statelor Unite ale Americii, cea a Poloniei, la „Moldeco” și „Info-Prim Neo”. Anul 2009 îi aduce succes la galeriile „8plus” din Varșovia și „ADI ART”, din Lodz, Polonia.
În 2010 expune tablouri la Galeria „Lyktan” din Stokholm, Suedia și la cea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în orașul Sibiu. În 2011 este campion la expoziții. În acest an, a expus la Misiunea OSCE din R. Moldova, Casa Naționalităților, Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Leogrand Convention Center, Centrul de Cultură și Știință al Rusiei, Consiliul raional Telenești, Ambasada Bulgariei în RM, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, precum și la Centrul de Dezvoltare și Cooperare din țara noastră.
Artistului plastic i-a fost prielnic și anul 2012. În acest an, picturile sale au fost văzute la Ambasada Rusiei în R. Moldova, Alianța Franceză, precum și la Palatul Parlamentului, saloanele „Constantin Brâncuși”, București și „Transilvania Art Gallery”, Brașov, România. De asemenea, el a expus la mai multe expoziții reprezentative din R. Moldova, România, Polonia și alte țări.