La sediul Consiliului Europei din Strasbourg a avut loc joi, 7 iunie 2012, seminarul cu tema Autonomia Bisericii în relaţia sa cu Statul. Întâlnirea a fost organizată în contextul în care, în ultimele luni, problema autonomiei Bisericii faţă de Stat a devenit deosebit de importantă, CEDO emiţând o serie de decizii care trasează principiile legale aplicabile în acest domeniu. În cadrul seminarului a fost luată în discuţie şi decizia emisă de CEDO în cazul ‘Sindicatul „Păstorul cel Bun’ versus România’, diferită de restul jurisprudenţei recente a Curţii. La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.
“La acest seminar au participat mai mulţi profesori, jurişti sau foşti judecători ai Curţii Europene care au vorbit, pe rând, despre autonomia cultelor şi a Bisericii în raport cu statele din Uniunea Europeană dând mai multe exemple de jurisprudenţă, de procese care au avut loc în diferite state ale Uniunii Europene şi deciziile judecătoreşti care au urmat aceste procese. A fost vorba astăzi şi de problema României, procesul Sindicatului Păstorul Cel Bun. Au fost intervenţii şi din partea română; ce am putut observa este faptul că fiecare dintre cei care au intervenit au insistat pe importanţa autonomiei şi neamestecul statului sau a oricărei curţi în această autonomie a cultelor care dă dreptul Bisericii să se organizeze, să gestioneze singură problemele interne”, a spus ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale
Hotărârea CEDO privind recunoaşterea juridică a Sindicatului Preoţilor “Păstorul cel bun” din Mitropolia Olteniei a fost luată la începutul acestui an.
„A fost deosebit de interesant să auzim foşti judecători ai Curţii Europene a Drepturilor Omului care să sublinieze că în această caz Păstorul cel Bun, Curtea Europeană a uitat un principiu fundamental care este enunţat de Convenţie şi anume că articolele Convenţiei se luminează unele pe altele. Spre exemplu, cazul acesta a fost tratat în contextul art. 11 care garantează libertatea de asociere, dar de fapt Convenţia spune că acest articol trebuie analizat în lumina art. 9 care vorbeşte despre libertatea religioasă şi de cult, unde se întâlneşte libertatea personală şi colectivă. A fost un moment deosebit de interesant deoarece s-a atras atenţia asupra pericolului ca astfel de iniţiative în care fenomenul religios şi particularităţile religioase nu sunt cunoscute şi înţelese să denatureze de fapt raporturile existent în interiorul cultelor şi raportul existent între culte şi state. Autonomia cultelor nu este numai un bun pentru culte, ci şi un semn al înţelegerii raporturilor de echilibru care există între viaţa religioasă şi viaţa societăţii“ a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Patriciu Vlaicu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Seminarul a fost organizat de Centrul European pentru Drept şi Justiţie din Strasbourg, Universitatea Catolică din Louvain, Consorţiul pentru Libertatea de Conştiinţă şi Religie din Strasbourg şi Centrul de Studii Europene şi Cercetare „Religie şi Societate” din Bruxelles.
www.basilica.ro