Foarte multe biserici aflate pe teritoriul Turciei se află în situația de a le fi schimbat statutul de bază, acela de biserici creștine.
Orașul Constantinopol, actualul Istanbul, este inima creștinismului bizantin și una dintre puținele mărturii rămase neatinse, dintr-o lume în care s-a născut cultura Europei. Astăzi, pe teritoriul Turciei – un stat ce se dorește laic – bisericile din capitala Imperiului Bizantin se confruntă cu pericolul desființării.
Institutul Gatestone, condus de către jurnalistul turc Uzay Bulut, a publicat un studiu ce are ca temă tocmai acest pericol – „Bisericile din Turcia, pe cale de dispariție”. Studiul a fost motivat de evenimentul ce a avut loc în Catedrala Sfânta Sofia, atunci când un cleric musulman, însoțit de un grup restrâns de islamiști conservatori a desfășurat o rugăciune coranică în catedrală care, în momentul de față, are statut de muzeu.
În anul 2013, viceprim-ministrul Turciei, Bulent Arinc, și-a exprimat speranța de a vedea Muzeul Hagia Sophia folosit ca moschee – și chiar făcea referire la acesta ca fiind „Moscheea Hagia Sophia”.
O altă victimă a intoleranței Turciei este și biserica Agios Theodoros, un adevărat vestigiu istoric din perioada bizantină. Aceasta a fost trecută prin ordin ministerial în categoria caselor de locuit, cu speranța ca în viitor să devină locaș de cult musulman. Autorul amintit demonstrează, prin acest studiu, că foarte multe biserici aflate pe teritoriul Turciei se află în situația de a le fi schimbat statutul de bază, acela de biserici creștine.