Departamentul de Stat american întocmeşte în fiecare an un raport despre situaţia respectării libertăţilor religioase la nivel mondial. În urma raportului, secretatul de stat Hillary Clinton, a ţinut o conferinţă de presă în care a declarat că „atunci când vine vorba de drepturile omului- cheia unor societăţi stabile, sigure şi paşnice- lumea o ia înapoi”.
Acest raport pe 2011 este primul raport întocmit de la începutul primăverii arabe şi este un „semn către cei mai răi ofensatori” că lumea e cu ochii pe ei, a explicat Clinton, conform AFP.
Raportul trage un semnal de alarmă privind înmulţirea sentimentului anti-semit în lume, cât şi folosirea din ce în ce mai uzuală a legilor anti-blasfemie pentru a restrânge drepturile minorităţilor religioase şi dreptul la liberă exprimare.
„Noile tehnologii au dat guvernelor represive unelte adiţionale pentru reprimarea exprimării religioase. Mai mult de 1 miliard de oameni trăiesc sub guverne care în mod sistematic suprimă libertăţile religioase,” a mai declarat Clinton.
Egipt
Secretarul de stat american s-a declarat îngrijorată în mod special de faptul că libertăţile religioase sunt destul de „fragile” în Egipt, unde violenţa sectariană a crescut de la căderea lui Hosni Mubarak de la putere, şi unde autorităţile eşuează în pedepsirea vinovaţilor.
Raportul documentează eşecul guvernului egiptean de a înăbuşi violenţele împotriva creştinilor copţi, citând un incident din 9 octombrie 2011, în care forţele de securitate au atacat protestatarii adunaţi în Cairo. În raport se spune că 25 de oameni au murit şi încă 350 au fost răniţi, majoritatea fiind creştini copţi. „Nici până acum guvernul nu a reuşit să îi tragă la răspundere pe vinovaţi,” este scris în raport, conform Reuters.
Raportul acoperă evenimentele din 2011 şi deci nu are în vedere activităţile autorităţilor de când alegerea preşedintelui Mursi a adus islamul la putere în Egipt.
Iran
Raportul menţionează şi Iranul, unde condiţiile s-au înrăutăţit, citând „hărţuială, intimidare, discriminare şi condamnare la închisoare pe baza credinţelor religioase”.
În Iran, cu care Statele Unite este în relaţii tensionate de la Revoluţia Islamică din 1979, libertăţile religioase „s-au deteriorat şi mai mult, dintr-o poziţie care oricum ieşită din comun.” Raportul menţionează condamnarea la 20 de ani de închisoare a 7 bărbaţi acuzaţi de spionaj şi colaborare cu Israel, şi condamnarea la închisoare a pastorului creştin Yousof Nadarkhani, care ar putea fi supus pedepsei cu moartea pentru apostazie.
China
Respectul Chinei pentru libertăţile religioase s-a deteriorat în ultimul an, după ce guvernul a intervenit în administrarea mănăstirilor tibetane budiste în feluri care au contribuit la auto-incendierea a zeci de călugări tibetani.
„Intervenţiile oficialilor în practicile tradiţionale religioase a exacerbat conflictul şi a contribuit la cel puţin 12 cazuri de auto-incendieri printre tibetani, în 2011,” este scris în raport.
China nu a făcut niciun comentariu oficial, dar un oficial ar fi declarat că „nu există nicio justificare pentru criticile şi acuzaţiile aduse de Statele Unite, care intervin ostentativ în treburile interne ale altor ţări,” citează Reuters.
SUA a mai criticat Pakistanul şi Afganistanul pentru că nu apără libertăţile religioase şi pentru că interpretează legea islamică astfel încât să poată pedepsi non-musulmanii pentru exersarea credinţei lor şi pentru că folosesc legi anti-blasfemie pentru a cenzura libertăţile religioase şi libertatea de exprimare.
Şi Coreea de Nord, Burma, Eritrea, Arabia Saudită, Sudan şi Uzbekistan au fost menţionate pe lista celor mai mari ofensatori ai libertăţii religioase.
www.semneletimpului.ro