Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

20:26, vineri, 18 aprilie, 2025

PS Siluan, Episcopul Orheiului a oficiat Denia Prohodului Domnului la catedrala mitropolitană din Chișinău

„Îngroparea-Ți laud,
Patimilor mă-nchin;
Și puterea îți măresc, Milostivule,
Prin care de patimi am fost dezlegat.”

În seara Sfintei și Marii Vineri din Săptămâna Patimilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și vicar mitropolitan, a săvârșit rânduiala Utreniei și Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Vinerea Mare este ziua în care Biserica dreptmăritoare retrăiește, cu adâncă evlavie, două dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei mântuirii: Răstignirea pe Cruce a Mântuitorului Hristos și punerea Sa în mormânt. Punctul central al acestei seri este Utrenia Sâmbetei celei Mari, în cadrul căreia se cântă Prohodul Domnului, o slujbă unică prin sobrietatea și adâncimea sa teologică și imnografică.

Această denie de Vineri seara, numită și Utrenia Sâmbetei celei Mari, este slujba înmormântării Domnului Hristos și de aceea are un caracter profund funebru. Momentul principal al acestei slujbe îl constituie Prohodul Domnului, sau cântarea de jale pentru moartea și îngroparea Domnului.

Cele trei părți ale slujbei ne arată și mai deplin negrăita coborâre a Domnului, Care merge până la cele mai de jos ale iadului, unde se află omul căzut. Este capătul cel mai de jos al pogorârii lui Dumnezeu pentru mântuirea neamului omenesc. În timp ce Trupul Se afla în mormânt, Domnul, cu sufletul, Se coboară în iad ca un Dumnezeu, sfărâmând porțile iadului și eliberându-i pe cei legați.

Procesiunea tradițională de la sfârșitul Doxologiei simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. La sfârșitul acesteia, toți cei prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult, care ulterior a fost dus în Sfântul Altar și așezat pe Sfânta Masă. Aici va rămâne pe tot parcursul perioadei pascale, până în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului.

Sursa: https://manastireacurchi.md/