Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:34, luni, 6 ianuarie, 2025

PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit de Ajunul Nașterii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Luni, 6 ianuarie 2025, în Ajunul slăvitului Praznic al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar Mitropolitan, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Ajunul Naşterii Domnului este o zi deosebită din punct de vedere liturgic. Potrivit rânduielii Bisericii Ortodoxe, dacă această zi cade în timpul săptămânii, se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Praznicului. În ziua Sărbătorii Nașterii Domnului, se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este săvârșită de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia și Sâmbăta Mare, în ajunul Crăciunului și al Bobotezei, precum și în ziua prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, la 1/14 ianuarie.

Ultima zi a Postului Crăciunului este marcată de un post mai aspru, numit „ajunare,” până la ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00). Tradiția în unele părți presupune consumarea de grâu fiert amestecat cu fructe și miere, amintind de postul profetului Daniel și al celor trei tineri din Babilon.

Sfântul Nicolae Velimirovici ne amintește: „Hristos pășește ca Mare Voievod al oștii duhovnicești, înconjurat de Îngeri și Sfinți, încoronat de Slavă și Biruință, pășește și întinde mâna mântuirii celor care aruncă cu pietre în El și le dă pește celor ce îi trimit șarpe. Biruința Lui este întărită prin răbdarea Sa dumnezeiască. El nu Se luptă cu potrivnicii Săi, precum doctorul nu se ia la harță cu bolnavii din spital, ci îi vindecă cu răbdare și fără patimă. Ferice de cei care își deschid rănile în fața lui Hristos și se lasă a fi lecuiți!”

Prin venirea Sa în lume, Dumnezeu-Fiul a adus lumină, El Însuși fiind Lumina cea adevărată, într-o lume care se scălda în întuneric. Venirea Lui nu a separat cerul de pământ, ci le-a unit, astfel încât omul să se poată înălța la ceruri.

Să fim și noi printre cei care Îi deschid inima Pruncului Sfânt, primindu-L ca pe Cel mai mare Oaspete ceresc. Numai El poate să ne întărească, să ne vindece și să ne reașeze pe calea adevăratei noastre meniri.

Sursa: https://manastireacurchi.md/