Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

17:27, luni, 21 martie, 2016

Protoiereul Vadim Cheibaş: „Postul cel Mare aşterne linişte în societate”

_MG_1493

Dacă în afara postului sunt difuzate atâtea ştiri din viaţa Bisericii, unele provocatoare şi care trezesc reacţii, comentarii în societate, acum am intrat într-o perioadă de relativă pace, rugăciune, înfrânare…

În acest sens, l-am rugat pe părintele Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei, să ne răspundă la câteva întrebări.

Spre deosebire de alţi slujitori, legaţi mai mult de parohie, Sfinţia Voastră sunteţi în ascultările Mitropolitului. În calitatea Dvs. de secretar mitropolitan, cum apreciaţi perioada Postului Mare?

Una benefică sufletului. Mai că nu intră lumea pe la mitropolie. În această perioadă avem posibilitatea să ne rugăm mai mult timp, să parcurgem cărţi de zidire lăuntrică.

Oamenii credincioşi sunt în rugăciune. Se aşterne linişte în societate.

Lumea vrea să fie mai bună. Îşi aminteşte de suflet, de stările păcătoase şi încearcă să facă o schimbare spre bine.

Însă în această atmosferă sunt şi din cei care vor să zădărnicească liniştea, de aceea să nu reacţionăm şi să nu dăm curs acestor provocări. Să păzim mintea şi inima!

 

Mulţi sunt curioşi să afle cum petrece Mitropolitul Vladimir acest Post Mare?

Ca orice slujitor e în post, rugăciune, dar şi slujire. Îi place Psaltirea, vorbindu-ne din tâlcuirile Sfinţilor Părinţi la diferite pasaje din psalmi.

Din multele cărţi pe care le primeşte în dar, îşi selectează câteva pentru perioada postului. Nu este vre-o carte în biblioteca sa să nu o răsfoit, analizat… e atent la fiecare carte primită. E pasionat de cărţile de istorie bisericească.

În timpul liber se retrage. În trecut era zărit în preajma părinţilor, fiind unicul copil. Acum, de când i-a petrecut la Domnul, adesea merge la mormântul lor.

E dorit de linişte. Un mitropolit, înainte de toate, e monah.

 _MG_1811

Sunteţi de ani buni în preajma ierarhului, chiar de la începuturile activităţii pastorale. Dacă nu mă greşesc sunt 15  ani. Ce aţi învăţat de la mitropolitul nostru?

 M-am format lângă mitropolit şi învăţ în continuare de la acest om, care de-a dreptul este deosebit. Cred că nu doar pentru mine, dar pentru atâta lume e un adevărat tată şi îndrumător duhovnicesc.

Îi place punctualitatea, curăţenia, să fie făcute toate cu gust şi dăruire… obişnuind să zică „ce e mai bun – Domnului”. Apoi e plin de blândeţe, reacţionează calm la orice provocare şi iubeşte pe cei din jur, chiar dacă le simte ura, viclenia…

Am învăţat că nu trebuie să răspundem la rău decât cu bine. Adesea spune: „Cineva te judecă, dar tu laudă-l. Se va ruşina şi apoi se va îndrepta. Nu noi schimbăm lumea, ci Domnul lucrează în lumea asta plină de neajunsuri. Nu avem altceva de făcut, decât să ne rugăm şi să iubim!”.

Mereu îl asociez cu Moş Nicolae, de altfel acesta e numele său de botez. Se topeşte după copii. E gata să le ofere orice. În birou are gătite nespus de multe jucării, cărţi, iar când îi trece pragul vre-un copilaş, se scufundă în altă lume, cea a inocenţei.

 

Ce va face Mitropolia pentru copii şi adolescenţi în acest post?

Încercăm să suplinim fondul de carte religioasă pentru copii. Vor fi donate cărţulii ziditoare de suflet pentru bibliotecile şcolare şi parohiale.

Sunt preconizate concursuri, pelerinaje, dar şi acte de caritate pentru cei din familii socialmente vulnerabile.

Pe lângă unele parohii şi mănăstiri se pregătesc taberele creştine, care vor activa în perioada vacanţei.

Ce mai preconizează Mitropolia în acest post, la Paşti?

Sunt câteva activităţi de amploare, care sunt în vizorul Direcţiei Mitropolitane.

În primul rând, să se oficieze serviciile divine în toate sfintele lăcaşe şi aşezăminte din cuprinsul Mitropoliei.

S-a propus să fie săvârşite slujbe misionare în diverse instituţii şi în localităţile unde nu sunt biserici.

În câteva oraşe se va desfăşura Marşul pentru viaţă (26 martie), apoi ne vom mobiliza pentru Marşul pentru familie la 14 mai.

Vrem să fie cu mai multă implicare Săptămâna Tineretului Ortodox în cea de-a şasea săptămână a postului.

Planificăm un set de activităţi culturale la Înviere şi către Ziua Mironosiţelor.

O grijă aparte este cea faţă de morminte, să fie îngrijite la Blajini.

Or, credem că aceste activităţi vor fi posibile prin activizarea sectoarelor sinodale, care se mobilizează în diverse activităţi.

Conform tradiţiei multianuale se va organiza aducerea Focului Haric în ţară, care se aprinde miraculos în ajunul prăznuirii Învierii Domnului la mormîntul Mîntuitorului din or. Ierusalim.

Ce gânduri aveţi pentru slujitori şi credincioşi?

În calitate de slujitori, ar trebui să fim mai responsabili de înalta chemare a preoţiei, să fim mai aproape de nevoile enoriaşilor.

Credincioşilor, le dorim să fie mai responsabili de viaţa lor sufletească. Să conştientizeze că fără de Dumnezeu nu putem face nimic. Să se ghideze după învăţătura Bisericii şi nu vor da greş în viaţa asta, dar şi în cea de apoi.

A consemnat pr. Octavian Moşin