Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:17, vineri, 11 mai, 2012

Primul hram al Sfintei Sofia de Kleisouras

Pentru prima oară a fost celebrată liturgic sărbătoarea Sfintei Sofia Saoulidis, care a trăit în ascezăla Mănăstirea Kleisouras, în regiunea Kastoria din Grecia de Nord.

Mitropolitul locului, Înaltpreasfinţitul Seraphim a slujit vecernia solemnă şi a doua zi Sfânta şi Dumnezeiasca Litrughie, înconjurat de numeroşi ierarhi şi preoţi şi de mulţime mare de credincioşi.  După Liturghie, a urmat o procesiune cu sfintele moaşte ale sfintei în jurul mănăstirii.

Sfânta Sofia s-a născut într-un sat din Trebizunda, din Asia Mică, în 1883. Căsătorită în 1907, soţul ei a dispărut în 1914 şi copilul ei a murit la scurt timp. Aceste tragedii au purtat-o către drumul ascezei, aşa că a plecat să sihăstrească într-un munte din Pont. Acolo Sfântul Gheorghe i-a apărut în vedenie şi i-a poruncit să-i prevină pe locuitorii satului vecin să fugă din calea persecuţiilor pregătite de turci. Aşa satul a fost salvat. Ea a plecat în Grecia în 1919, unde după o vedenie a sa cu Maica Domnului, a rămasla Mănăstirea NaşteriiDomnului din Kleisouras, în regiunea Kastoria, în nordul Greciei.

Aici a trăit într-o asceză severă, nedormind decât 2 ore pe noapte şi răbdând frigul în nopţile geroase şi ploaia ca pătrundea în chilia ei. A făcut nenumărate minuni celor care au rugat-o să îi ajute din toată Grecia, ceea ce a făcut ca mii de oameni să simtă puterea rugăciunilor ei către Dumnezeu.

Când vedea numeroasele scandaluri dintre preoţi şi credincioşi, ea obişnuia să spună: „Acoperiţi totul, ca Dumnezeu să vă acopere”. A plecat în braţele lui Dumnezeu în 6 mai 1974. În 1981, moaştele ei au fost dezgropate, răspândind o mireasmă preafrumoasă. În 4 octombrie 2011, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a promulgat actul de canonizare.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com