Preotul georgian mort pe feribot s-a comportat ca un erou. Părintele Ilia Kartozia i-a salvat pe alţi călători, ajutând la evacuarea feribotului, conform lui Irakli, un supraviețuitor georgian, care a făcut această declaraţie pentru cotidianul italian La Repubblica.
El a spus despre Kartozia, că l-a mângâiat și că i-a dat puterea de a-şi salva fiul de 9 ani, soția și socrii, ducându-i în siguranță.
„El a fost cel care m-a salvat, dându-mi putere”, a declarat bărbatul, pentru ziar. Când a început incendiul, Irakli îşi luase fiul și încercase să fugă, dar l-a blocat spaima. „El m-a grăbit, m-a asigurat şi mi-a spus să am încredere şi să cred în Dumnezeu”.
Când oamenii au ajuns la bărcile de salvare, a venit şi rândul lui, dar preotul a văzut o femeie cu o fetiță, se pare de naționalitate greacă, şi le-a rugat să meargă înaintea lui. Apoi, când vasul s-a mişcat, coarda de salvare a cedat. Cineva i-a aruncat o vestă de salvare, dar a fost incapabil să mai ajungă la el, din cauza mării involburate, și s-a înecat, a amintit Irakli.
Preotul se întorcea dintr-un pelerinaj la Sfântul Nicolae din Bari, şi avea cu el un rucsac cu icoane, despre care a spus că le va purta mereu cu el.
Erau opt georgieni pe feribot, toţi aceştia au fost salvaţi, cu excepția lui Kartozia. Cel puțin zece persoane au murit în catastrofă.
Canalul TV italian Rai 2 a raportat că, atunci când corpul lui Kartozia a fost găsit pe malul Lecce, a fost găsit şi un rucsac, plin cu icoane.
În Georgia, actul de curaj al preotului a fost deja asemănat cu cel al teologului Grigol Peradze, care a fost arestat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru adăpostirea evreilor, mort şi el în Auschwitz. Peradze a fost canonizat, devenind sfânt, de către Biserica Ortodoxă Georgiană, în anul 1995.