Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:14, duminică, 2 februarie, 2025

Preasfințitul Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în Duminca lui Zaheu vameșul, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Pocăința nu trebuie confundată cu remușcarea; nu înseamnă doar să-ți pară rău pentru ceea ce nu a mers bine în trecut. Pocăința este o atitudine activă, pozitivă, care constă în a te îndrepta în direcția potrivită. (IPS Antonie de Suroj)

În Duminica lui Zaheu vameșul, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Textul evanghelic de astăzi evocă tema pocăinței prin exemplul personal al lui Zaheu, un om care, deși era mai-mare peste vameși, a simțit nevoia unei schimbări. Demnitatea sa era echivalentă unei funcții înalte în lumea de astăzi, ceea ce îi oferea bogăție și influență, așa cum consemnează și Sfânta Scriptură. Însă ceva mai adânc îl frământa: el dorea să-L vadă pe Domnul Iisus Hristos, fascinat de minunile și învățăturile Sale.

Scriptura ne spune că Zaheu era mic de statură și, neputând să-L vadă din pricina mulțimii, s-a urcat într-un sicomor. Dar, fiind un om influent, oare nu și-ar fi putut face loc în primele rânduri? Faptul că nu a făcut-o ne arată că Zaheu era conștient de păcatele sale și se socotea nevrednic să-L întâmpine pe Hristos. Însă Domnul, văzând smerenia lui, îi iese în întâmpinare și îi spune: „Zahee, grăbește-te și dă-te jos, căci azi trebuie să rămân în casa ta” (Lc 19, 5).

Așa cum spune și Sfântul Ignatie Breanceaninov: „A venit Fiul Omului să caute și să mântuiască pe cel pierdut. Dumnezeu, luând asupra Sa firea omenească, fără să fie căutat și chemat de oameni, a venit El Însuși, din nemăsurata Sa bunătate, să caute și să mântuiască neamul omenesc, pierdut prin îndepărtarea de Dumnezeu. A venit să-l ridice pe fiecare om tras în pierzare de păcat, cu o singură condiție: să-L primească pe Dumnezeu, Cel ce îl caută și vrea să-l mântuiască.”

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Ierarhul Orheiului a vorbit despre modelul de pocăință autentică a vameșului Zaheu. „Fragmentul evanghelic de astăzi este unul plin de nădejde pentru noi toți, cei care asemenea lui Zaheu așteptăm întâlnirea noastră cu Dumnezeu. O întâlnire care va schimba întreaga noastră viață. Întâlnirea cu Hristos produce în sufletul lui Zaheu o întreagă revoluție duhovnicească, care îl face să se dezică de trecutul său păcătos și să-și dorească o nouă viață. Fiecare dintre noi ne putem regăsi în această parabolă, greșind mereu față de Dumnezeu și față de aproapele. Urmând exemplul lui Zaheu, vom putea și noi să ne desprindem de cele lumești și să călătorim spre întâlnirea noastră cu Dumnezeu, care va aduce vindecarea noastră și un mod de viață cu mai mult sens și profunzime. ” – a menționat Preasfinția Sa.

Darul prezenței Mântuitorului nu a fost doar pentru Zaheu, ci și pentru noi toți. Domnul ne spune limpede: „Iată, Eu cu voi sunt, până la sfârșitul veacurilor!” (Mt 28, 20). Cu o singură și esențială condiție: să înțelegem și să primim chemarea Sa – căci „Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut” (Lc 19, 10).

Sursa: https://manastireacurchi.md/