Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la Stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul Cel de sus, Doamne, Slavă Ţie! (Tropar glasul 4)
În ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Filaret a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana.
Alături de ierarh au înălțat rugăciuni slujitorii, obștea monahală și enoriașii Sfintei Mănăstiri.
Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre Nașterea Domnului printre care se menționează: Pentru noi, oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a coborât El din ceruri pe pământ. Fiul lui Dumnezeu va primi firea omenească, pentru ca pe om să-l unească din nou cu Dumnezeu. El a coborât pe pământ când omenirea ajunsese la cea mai josnică decădere morală, când oamenii se chinuiau nevăzând nici o ieşire.
Dar nu pentru propria Sa linişte a venit pe pământ Fiul lui Dumnezeu, ci ca să tămăduiască rana lui Adam: „Închinându-se lui Hristos, s-au întors păstorii, slăvind şi lăudând pe Dumnezeu” (Luca 2, 20) şi magii care L-au găsit „s-au bucurat foarte cu bucurie mare”.
Bucuria duhului şi veselia inimii i-au cuprins pe păstorii şi pe magii care veniseră la Hristos. Numai El Singurul este pacea noastră (Efes. 2, 14), numai El este „Calea şi Adevărul şi Viaţa” (In. 14, 6). Ca şi fiecare om în parte, întreaga omenire numai în Lumina Lui va vedea lumină.
Depărtându-ne de deşertăciunea pământească, să ne alipim cu mintea de peştera din Bethleem şi sufletul nostru va simţi bucurie nepământească, iar gura va slavoslovi împreună cu îngerii: „Slavă pogorârii Tale, Unule lubitorule de oameni”. Hristos S-a născut!
Ierarhul a fost colindat de cetele de copii care au adus vestea Nașterii Pruncului Sfânt apoi în semn de mulțumire le-a oferit cadouri și i-a felicitat pe toți călduros cu ocazia măreței sărbători a nașterii pruncului Iisus Hristos, dorindu-le pace, sănătate, bucurii sfinte și iertare de păcate.
Sursa: Mănăstirea Căpriana