Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:12, duminică, 19 august, 2018

Pelerinaj în Polonia Ortodoxă la Muntele Sfânt Grabarka

În perioada 15-20 august 2018, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, un grup de preoți militari din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova au efectuat un pelerinaj în Polonia Ortodoxă la Mănăstirea Sfintelor Mironosiţe Marta şi Maria de pe Muntele Sfânt Grabarka. La Grabarka, an de an se adună în zilele de 18-19 august, de praznicul Schimbării la Faţă, peste 50.000 de pelerini din toată Polonia şi din străinătate.

Din grupul pelerinilor moldoveni au făcut parte PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și Organele de Drept, Prot. mitr. Adrian Cotelea, Prot. mitr. Gheorghe Gavrilița, Prot. mitr. Teodor Spataru, Prot. mitr. Vitalie Bîrlădeanu, Prot. mitr. Alexandru Gavriliță, monahul Zinovie (Dichii) și alți membri ai Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și Organele de Drept.

Muntele Grabarka este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii religioase pentru Biserica Ortodoxă din Polonia, locul în care Hristos este preaslăvit de praznicul Schimbării Sale la Faţă. De trei veacuri, acesta este un semn vizibil al persistenţei valorilor spirituale. Mii de cruci votive au fost puse pe munte de către pelerini, pentru cei bolnavi, suferinzi, rătăciţi, adormiţi, precum şi de către cei care au aflat vindecarea şi mângâierea. Grabarka este un loc sfinţit de rugăciunea, postul şi nevoinţa maicilor de la Mănăstirea Sfintelor Mironosiţe, înfiinţată în 1947.

Grabarka rămâne neschimbată de secole şi continuă să fie un loc sfânt pentru inimile ortodocşilor din diferite țări, un simbol al eternităţii şi al nemuririi, ţinut care încurajează meditaţia privind osteneala purtării crucii vieţii şi la prefacerea duhovnicească.

În timpul sărbătorii Schimbării la Faţă întotdeauna se oficiază cinci Sfinte Liturghii, unde se spovedesc şi primesc cu evlavie Sfânta Împărtăşanie câteva zeci de mii de credincioşi.

La aceste Liturghii, preoții noștri pelerini au înălțat rugăciuni pentru Biserica noastră și pentru țara noastră Republica Moldova.

Preoții militari moldoveni au participat în premieră la Drumul Crucii, împreună cu mii de pelerini din țări precum Cehia, Slovacia, Slovenia, România, Belarus, Ucraina și altele.

Pelerinii au parcurs o distanță de 12 km pe jos intonând imnuri duhovnicești închinate sărbătorii Schimbării la Față a Mântuitorului, fiind întâmpinați cu multă căldură și dragoste de către locuitorii din localitățile situate pe traseu.

Sute de cruci de dimensiuni mici și mari, printre care și o cruce cu inscripția Moldova, purtată cu smerenie pe umeri de către preoții noștri militari au ajuns pe muntele Sfânt Grabarka, unde au fost instalate la loc de cinste.

ÎPS Gheorghe, Arhiepiscopul de Wrocław și Szczecin, președinte al Ordinariatului militar ortodox al armatei polone a salutat prezența delegației clericilor din Republica Moldova în inima Ortodoxiei polone, Muntele Sfânt Grabarka -Taborul polonez și a apreciat prietenia dintre preoții militari din Polonia și Moldova și schimbul de experiență din ultimii ani.

Preoții militari pelerini sunt așteptați la Chișinău, cu un dar de mare preț din partea Bisericii Ortodoxe din Polonia pentru credincioșii din Republica Moldova – icoana cu sfintele moaște a Sf. Prunc Gavriil de Bialystok, copilul-martir din Polonia, ocrotitor al copiilor și al tinerilor cupluri care își doresc copii.

Marți, 21 august, ora 9.00 la Mănăstirea Ciuflea, va avea loc întâmpinarea icoanei Sfântului Prunc Gavriil, de către un sobor de preoți slujitori în frunte cu mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre.

Așteptăm și îndemnăm pe toți cei iubitori de cele sfinte să participe la întâmpinarea, primirea și închinarea la acestă mare sfințenie a Ortodoxiei polone.

Sursa: www.ciuflea.md