Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:32, marți, 24 mai, 2022

Pelerinaj de 2 zile la Sf. Parascheva şi Mănăstirile din Iaşi

Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Plecări:

28 mai, 25 iunie, 23 iulie, 20 august

Ziua 1

Plecare din Chisinau la ora 06:00.

Asistarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vlădiceni. Întâlnire cu Părintele Calistrat.

Mănăstirea Vlădiceni

Potrivit traditiei, in anul 1415, domnitorul Alexandru cel Bun si mitropolitul Iosif Musat au intampinat la marginea Iasului, in locul unde se afla astazi Manastirea Vladiceni, alaiul care ducea moastele Sfantului Mare Mucenic Ioan din Trapezunt, de la Cetatea Alba catre Suceava, capitala de atunci a Tarii Moldovei. De altfel traditia spune ca hramul bisericii Nicorita se datoreaza aceluiasi eveniment.

Mănăstirea Cetățuia ( ne închinăm la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Ivirita “)

Mănăstirea Cetățuia

Așezată pe un deal ce domină valea râului Nicolina și cartierul Nicolina și de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a orașului, Mănăstirea Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme.

Ne îndreptăm apoi la Mănăstirea Hadâmbu.

Mănăstirea Hadâmbu

Dupa o istorie zbuciumata si insuficient elucidata in toate detaliile si sinuozitatile sale, adeseori cu aspecte contradictorii sau controverse, se poate afirma ca manastirea cunoscuta sub denumirea de Schitul Hadambu, dar si sub aceea de Schitul din Dealul Mare trece in prezent printr-un autentic reviriment, printr-o perioada fara precedent de renastere din propriile sale vestigii.

Cazare la Mănăstirea Hadâmbu.

Ziua 2

Asistarea la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană.

Catedrala Mitropolitană – ne închinăm la moaștele Sf. Cuv. Parascheva – ocrotitoarea Moldovei.

Ideea construirii unei biserici monumentale apartine Mitropolitului Veniamin Costachi, hrisovul domnesc al lui Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826) privind lucrarile de proiectare si constructie fiind actul de nastere al Catedralei Metropolitane. Insa, piatra de temelie si constructia propriu-zisa se datoreaza ravnei si ostenelilor mitropolitului Veniamin Costachi.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” din Iași

Edificiu unic în arhitectura moldovenească, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, Biserica Trei Ierarhi a făcut parte, iniţial, dintr-un ansamblu mănăstiresc (din care s-a mai păstrat doar sala gotică, azi muzeu de artă medievală).

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc

Biserica Sf. Nicolae Domnesc

Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este cunoscuta drept cea mai veche biserica din Iasi, deoarece documentele nu amintesc de nici o alta biserica inainte de Biserica Sfantul Nicolae Domnesc. Au mai fost biserici din lemn sau piatra, dar au disparut. Biserica a fost ridicata in afara curtii domnesti, in imediata ei vecinatate, numita Biserica Sfantul Nicolae de langa Curte.

Vizită la Mănăstirea Galata

Mănăstirea Galata

Tradiţia spune că mănăstirea a primit numele, de la ctitorul ei, după cartierul omonim din Constantinopol, Galata, unde rezidau domnii moldoveni atunci cînd mergeau la Poartă să primească firmanul de domnie.

Mănăstirea Golia

Mănăstirea Golia

Golia este o mănăstire importantă în orașul Iași, construită, în a doua jumătate a secolului XVI, de marele logofăt Ioan Golăe şi de soţia sa Ana. Legenda spune că boierul Ion Golăe ar fi zidit biserica aceasta pentru a o cuceri pe Ana, o frumoasă orfană care jurase că nu se va căsători decît cu cel capabil să construiască un adăpost viabil contra frecventelor atacuri ale vecinilor. Într-unul din aceste nefericite momente, părinţii săi fuseseră ucişi, ea scăpînd numai după ce se ascunsese sub o lespede de mormînt. Prin urmare logofătul „… a purces să ridice zid înalt cu turn, din care să se vadă dincotro vine pericolul. Şi ca să se micşoreze primejdia profanării locului a ridicat acolo şi o bisericuţă de piatră. Peste ani, Ioan Golăe dispărea în condiţii tragice, fiind decapitat de Iancu Sasu Vodă. Dar ctitoria lui avea să îi ducă numele mai departe, în varianta Golia.

Timp liber pentru shopping la Palas Mall.

18:00 Pornire spre Chisinau.

22:00-23:00 ajungem în Chișinău.

Prețul Pelerinajului
  • Preț pentru Adult 39.99 EUR
  • Primele 5 rânduri în autocar 49.99 EUR
  • Copii de la 7 la 12 ani 35.99 EUR
  • Copii de la 2 la 7 ani 29.99 EUR
  • Copii până la 2 ani Gratis
* copii până la 2 ani au gratuitate – fără loc în transport și fără pat adițional

Prețul include:

  • Transport tur-retur
  • Ghid teolog
  • Masă oferită de Mitropolie
  • Vizitarea Mănăstirilor indicate în program
  • Cazare 1 noapte la Mănăstire (4-6-8 persoane în cameră)

***

Telefon contact: (022) 78 19 19

‍Sursa: https://www.pelerinaje.md/