Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:02, vineri, 1 noiembrie, 2013

Patriarhul Irinej: relațiile inter-religioase din Serbia sunt armonioase!

Șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), Patriarhul Irineu, a descris relațiile inter-religioase din Serbia ca fiind „armonioase”.
Săptămâna trecută, Irineu a condus o delegație sârbă, religioasă și de stat, într-o vizită de câteva zile în Jakarta, Indonezia.
El a mulțumit Indoneziei pentru că a refuzat să recunoască declarația de independență unilaterală a etnicilor albanezi din Kosovo, și a declarat că Kosovo a fost pământul sfânt al Serbiei, cu peste 1.500 de biserici și mănăstiri.
Patriarhul și gazdele sale indoneziene „au fost de acord că conflictele religioase apar atunci când politicienii încălcă problemele religioase”, potrivit agenției de știri Tanjug.

Irineu a încheiat vizita sa, spunând că delegația sârbă a trăit o mare plăcere prin aceasta vizită în „țara minunată și binecuvântată Indonezia, și în mijlocul poporului ei”.

Delegația sârbă a vizitat, în Jakarta, și cea mai mare organizație islamică din Indonezia, Nahdlatul Ulama, condusă de Said Aqil Siradj.
În cadrul vizitei la Nahdlatul Ulama, șeful Comunității Islamice din Serbia, muftiul Adem Zilkić, a spus că au existat „mai mult de 45 de comunități naționale și șapte lăcașuri de cult tradiționale și comunități religioase în Serbia”.
„Comunitatea islamică acționează ca o comunitate religioasă tradițională și este egală cu alte Biserici și comunități în statut”, a declarat el.
„Relațiile religioase din Serbia nu au fost niciodată mai bune, iar musulmanii s-au trezit de ambele părți ale frontierei stabilite forțat atunci când Kosovo și-a declarat unilateral independența”, a spus el.
„Problemele din Kosovo nu sunt religioase, ci au un caracter național”, a subliniat el. El și-a sfătuit gazdele indoneziene” să utilizeze prudență și să nu accepte independența, declarată unilateral de Kosovo, cu ușurință”.
Ca musulman, acesta a mai cerut oficialilor din Nahdlatul Ulama să sprijine guvernul sârb în menținerea unei perspective coerente în ceea ce privește Kosovo, întrucât musulmanii nu ar trebui să trăiască de o parte și de alta a frontierei”, a mai fost citat Zilkić.

www.lonews.ro