Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

23:31, joi, 10 iulie, 2014

Vlădica Vladimir a liturghisit la parohia „Sf. M. Mc. Dumitru” din Chişinău

IMG_0205

Una din cele mai active parohii din capitală este cea cu hramul ”Sf. M. Mc. Dumitru” din sectorul Botanica. Un locaș divin este activ nu doar prin numeroșii enoriași ce-i pășesc pragul, dar prin diversele activități din cadrul comunității.

Astăzi s-au marcat 10 ani de când pe lângă parohie activează școala duminicală și de rând cu ea câteva centre de creație pentru copii și tineri. Protagonistul atâtor inițiative și activități este bravul părinte Pavel Borșevschi, care astăzi și-a serbat și ziua de naștere.

La dubla sărbătoare au poposit oaspeți aleși. În dimineața zilei s-a săvârșit Sf. Liturghie oficiată de către ÎPS Mitropolit Vladimir și un impunător sobor de preoți și diaconi. La sărbătoare au fost prezenți demnitari, enoriași, oameni de cultură, precum și numeroși beneficiari ai centrelor parohiale.

Ierarhul a vizitat complexul bisericesc și a mulțumit părintelui paroh, precum și tuturor celor care se trudesc în această parohie pentru frumoasele realizări, cu roade alese.

”Probabil va fi unul din cele mai impunătoare centre bisericești, cel care se edifică în preajma acestei biserici. Este un proiect destul de îndrăzneț, dar care sperăm să fie realizat prin concursul oamenilor de bună credință, care conștientizează necesitatea unor astfel de instituții menite să susțină copiii, tinerii, dar și pe toți cei aflați în dificultate. Centrul social va fi în cinstea Sf. Apostoli Petru și Pavel, pe care de curând îi vom sărbători, și care dea Domnul să fie sprijinitori și ocrotitori ai acestui centru, precum și a întregii parohii. Din spusele părintelui Pavel, centrul va fi în special pentru cei cu dizabilități locomotorii, dar și pentru mulți aflați în suferințe, crize și neputințe. Nu ne rămâne decât să susținem și să încurajăm astfel de inițiative comunitare” – a menționat mitropolitul.

”În perioada Sfântului Vasile au fost înființate un șir de instituții pe lângă biserici și mănăstiri, numite Vasiliade, astăzi Biserica trebuie să-și revigoreze latura sa socială. Modestul nostru proiect e ca pe lângă biserică să fie diverse activități nu doar bune și ziditoare pentru generația în creștere, dar credincioșii să cominice și să se ajute reciproc. Biserica nu este doar locul întâlnirii în rugăciune, ea trebuie să devină o familie lărgită în care dăinuie dragostea lui Hristos.” – a menționat părintele Pavel Borșevschi.

Este de menționat faptul că în cadrul acestei biserici activează câteva coruri bisericești, se desfășoară lecții de catehizare, cercuri de creație și centrul social ”Agapis”.