În legătură cu unele știri și articole apărute în mass-media, cu privire la alocarea unui million de lei pe timp de criză de către Consiliul Raional Edineț, pentru construirea Catedralei din Edineț, Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media a Mitropoliei Moldovei vine cu următoarele precizări:
Ideea ridicării unui lăcaș de cult ortodox reprezentativ în orașul Edineț nu este deloc una nouă. Primele demersuri în vederea edificării Catedralei din Edineț au fost făcute, încă de vrednciul de pomenire Episcop de Edineț și Briceni, Dorimendont (Cecan), în anul 1999.
Sfințirea pietrei de temelie și începutul lucrărilor de construcție a demarat în vara anului 2012, în vremea actualului Chiriarh al Eparhiei de Edineț și Briceni – ÎPS Arhiepiscop Nicodim, care împreună cu clericii și enoriașii a susținut financiar pe parcursul anilor desfășurarea lucrărilor, cu mult înainte de începerea pandemiei și a crizei gazelor naturale.
În mod paradoxal, unii jurnaliști admiră catedralele altor popoare, dar blamează construirea unei Catedrale în țara de obârșie, inconsecvența și lipsa de demnitate etnică ale acestora fiind evidente.
O analiză atentă a istoriei construirii catedralelor din întreaga lume arată că, acestea au fost edificate mai ales cu sprijinul financiar din partea autorităților de Stat. Celor care contestă alocarea de fonduri publice în vederea construirii Catedralei din Edineț le reamintim faptul că sprijinul financiar pentru construirea unor noi locașuri de cult este prevăzut și în legislația altor state membre ale Uniunii Europene, precum Luxemburg, Olanda, Portugalia, Croația și Slovacia ș.a.
Totodată, subliniem faptul că, paralel cu construirea Catedralei și a altor biserici, în pofida crizei economico-financiare din ultimii ani, Biserica Ortodoxă din Moldova continuă opera social-filantropică, medicală și educațională desfășurată în beneficiul comunităților ortodoxe din țară și străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat.
În mod concret, Arhiepiscopul de Edineț și Briceni, Nicodim, în calitate de vicepreședinte pentru Republica Moldova a Organizației Umanitare „Hilfe fur Osteuropa” din Todtnau, Germania, încă din 20 iulie 2012 împreună cu membrii conducerii acestei organizații au desfășurat mai mulți ani la rând ample acțiuni de caritate, la Spitalul Raional Edineț, ajutor umanitar substanțial ce a constat din aparataj medical, paturi pentru spital, mobilă, lenjerie, detergenţi, produse emoliente, cârje, cărucioare, stative pentru infuzii, seringi, pansamente etc.
O Catedrală, în mod real este o investiție în demnitatea Bisericii și a poporului. În momentele de criză și restriște, oamenii au căutat mereu sprijin și alinare în Biserică, unde prin Sfintele Taine li se comunică harul sfințitor al lui Dumnezeu, care îi întărește și îi ajută, să treacă mai ușor prin greutăți și să învingă ispitele și încercările.
În concluzie, Catedrala în construcție din Edineț este un edificiu ecclesiastic, care va îmbogăți patrimoniul cultural și spiritual al țării și care rămâne în țară, nu pleacă în afara ei. În acest sens, cei care nu pot sau nu vor să participe la construirea ei ar fi mai înțelepți, dacă s-ar reține de la comentarii acide, învrăjbind periodic opinia publică, printr-o atitudine ostilă și absolut nejustificată. Dacă nu vrei să fii de ajutor, cel puțin nu fi cârtitor!
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media