Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, alături de un sobor de preoți, a oficiat joi, 10 martie, la Catedrala mitropolitană din Chișinău, slujba Pavecerniței Mari. În cadrul acestei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a citit ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Enoriașii prezenți la această slujbă au cântat, alături de membrii Corului catedralei, ‘Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă’ pe un ton tânguitor, între troparele din canon.
Deşi sunt aproape 1300 de ani de când a fost alcătuită această cântare de pocăinţă a Sfântului Andrei Criteanul îşi păstrează și astăzi, frumuseţea şi actualitatea.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul continuă parcursul duhovnicesc pe care ni l-a propus Biserica în celelalte zile. Suntem martorii unui suflet care se pocăiește, refrenul rămâne Miluiește-mă, Dumnezeule miluiește-mă, ne sunt aduse dinainte personajele Vechiului Testament însemnând păcatul și pocăința vechitestamentară, dar mai cu seamă ne este reaprinsă în inimi nădejdea că Hristos Dumnezeul nostru este cel care dă sens pocăinței noastre.
După citirea Canonului, a urmat rânduiala propriu-zisă a Pavecerniţei Mari din timpul Postului Mare, la sfârşit rostindu-se rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, „Doamne şi stăpânul vieţii mele“, şi Evanghelia.
Vremea postului în care ne aflăm acum ar trebui să fie o tânguire neîncetată după raiul cel pierdut. Strigătul lui Adam «miluieşte-mă, Dumnezeule, primeşte-mă din nou întru Împărăţia Ta» trebuie să fie strigătul şi gândul nostru de fiecare zi, de fiecare clipă.
Mâine, 11 martie, la Catedrala Mitropolitană va fi săvârșită Liturghia Darurilor mai înainte sfințite oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, începând cu ora 8:30,
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media