Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, joi, 30 aprilie a.c., la Mănăstirea Ciuflea va fi adusă icoana cu chipul Maicii Domnului „Gherontissa”, de la Mănăstirea „Pantocrator” din Sfântul Munte Athos.
Sfințenia va fi întâmpinată de către obștea așezământului monahal, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), la ora 17:00, după care va fi săvârșită slujba vecerniei, în cadrul căreia va fi oficiat un Te-Deum de sănătate, iar în dimineața zilei de vineri, 1 mai a.c., în incinta Catedralei Mănăstirii, va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Așteptăm cu dragoste frățească toți dreptmăritorii creștini, pentru a împărtăși această aleasă bucurie duhovnicească.
HRISTOS A ÎNVIAT!
ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
***
Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator
Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” este cel mai de pret odor al Manastirii Pantocrator. Potrivit traditiei manastirii, icoana a fost daruita locului de catre imparatul bizantin Alexie I Comnenul, undeva prin secolul al XI-lea, fiind o copie dupa icoana in mozaic a Maicii Domnului „Grabnic Ajutatoarea”, de la Manastirea Pantocrator, din Constantinopol, ctitorita de el insusi.
Prima minune savarsita de catre Maica Domnului „Stareta” a avut loc in vremea ctitorului manastirii, Alexie imparatul. Acesta poruncise ridicarea unui mic asezamant monahal, in apropierea actualei manastiri. Intr-o noapte icoana Maicii Domnului „Gherontissa” si sculele mesterilor au disparut brusc. A doua zi, ele au fost gasite pe actualul loc pe care este zidita Manastirea Pantocrator. Aceasta minune s-a petrecut de mai multe ori, pana ce ctitorul si zidarii au inteles ca aceasta este voia Maicii Domnului, care si-a ales singura locul zidirii manastirii sale. Pe locul ales initial de ctitori se inalta astazi Paraclisul Sfantul Atanasie cel Mare, undeva la o distanta de numai 500 de metri de manastire.
Numele icoanei, anume „Gherontissa”, este primit de aceasta in urma unei alte minuni savarsite de Maica Domnului prin aceasta icoana. Initial, icoana era asezata in Sfantul Altar. Intr-o vreme cand staretul manastirii se imbolnavise destul de grav, apropiindu-se vizibil de adormirea lui in Domnul, el l-a rugat pe preotul slujitor de rand sa savarseasca mai repede Sfanta Liturghie, spre a nu muri mai inainte de terminarea ei, ca sa se poata impartasi. Parintele nu a ascultat insa ultima dorinta a staretului, el negrabindu-se deloc.
Vazand aceasta neascultare si lipsa de dragoste, Maica Domnului, din icoana ei cea preacinstita, a strigat catre preot sa asculte de staretul lui „gherontas”. Speriindu-se groaznic si intelegandu-si neascultarea, parintele a terminat repede si a mers de l-a impartasit pe staret. La scurt timp dupa aceasta, el a adormit in Domnul.
Din acest moment, icoana a primit numele de „Gherontissa”, adica „Stareta”, ca una ce a purtat de grija staretului manastirii si ca una preainteleapta si plina de grija. Tot acum, icoana va fi scoasa din Sfantul Altar si pusa in partea stanga a naosului, unde ea se afla si astazi.
In aceasta icoana, care se afla asezata intr-o strana de marmura, in partea stanga a naosului, Fecioara Maria este infatisata stand in picioare, in pozitie de rugaciune catre Mantuitorul. Pe fundalul de argint al icoanei se poate vedea un vas plin ochi cu untdelemn, amintind de o minune a Maicii Domnului, savarsita la rugaciunile insistente ale batranilor (gherontas), care ramasesera cu vasele goale. De aici si numele icoanei de Gerontissa, adica „a batranilor” sau „Stareta”.
In timpul unui atac al piratilor saracini asupra manastirii, unul dintre atacatori a vrut sa scoata aschii din lemnul sfintei icoane, spre a-si aprinde cu el pipa. Imediat insa el si-a pierdut vederea. Ramanand orb, prietenii sai s-au speriat foarte, luand astfel icoana si aruncand-o intr-o fantana din apropiere. Cel care a orbit a suferit atat de mult, incat in ultima clipa a vietii sale si-a trimis familia in Sfantul Munte, spre a scoate icoana din acea fantana, doar de el stiuta. Acest lucru s-a savarsit dupa aproape 80 de ani. Actuala icoane se crede ca a fost repictata.
Icoana are o inaltime de 1.96 metri si o latime de 0.76 metri. Ferecatura de argint, in care este imbracata icoana, a fost lucrata in Moscova, in anul 1874, de catre Mitropolitul Filaret. Potrivit traditiei, aceasta a fost daruita de un demnitar din Constantinopol, in urma vindecarii sotiei sale de catre Maica Domnului.
Icoana este asezata intr-o strana de marmura alba, masiva si frumos lucrata. Strana de marmura in care sta asezata icoana a fost lucrata in anul 1896, de catre sculptorul George Philippotis din Tinos. Aceasta a fost daruita manastirii de catre calugarii Achindin din Andros si Teofil din Lesbos.
Icoana este praznuita in data de 2 decembrie, in aceasta zi facandu-se amintire de o alta minune savarsita de Maica Domnului Gherontissa. Astfel, in data de 1 decembrie 1948, manastirea a fost salvata dintr-un incendiu prin interventia minunata a Maicii Domnului. Datorita acestei minuni, icoana mai este numita si „Pyrosoteira”, adica „Pazitoarea de foc”.
Se mai spune despre aceasta icoana ca, atunci cand a fost pictata era de o frumusete ingereasca, fiind foarte luminata la chip, nu dupa cum arata acum. Se spune ca Maica Domnului si-a schimbat infatisarea din urmatorul motiv: un diacon, cand slujea si ajungea sa cadeasca icoana Maicii Domnului, se smintea de frumusetea ei si era tulburat de ganduri. Atunci, Preabuna Stapana, pentru a nu fi chipul ei motiv de sminteala si-a schimbat deodata fata, aratand putin mai intunecata si mai imbatranita, precum se vede acum.
In vremea ocupatiei germane, intre anii 1941-1944, unul dintre parintii manastirii, care se ocupa cu magazia de alimente, a observat ca uleiul din vase s-a terminat si nu mai avea de unde sa dea la bucatarie si nici la candelele bisericii. El a mers si a spus aceasta si celorlalti parinti, care s-au asezat la puternica rugaciune. In numai cateva zile, parintele Eftimie va auzi in somn: „Parinte, ingrijeste-te ca inainte de apusul soarelui sa ai toate vasele pentru ulei curatate, pentru ca ma voi ingriji ca in aceste zile sa aduc untdelemn, incat sa le umpleti.” Parintele, speriat, dar si bucuros, a facut toate cele cerute.
Minunea Maicii Domnului a fost in felul urmator: o corabie a pornit din Mitilene, ca sa duca arme. Aceste arme le ascunsesera ei in cala vaporului, iar deasupra au pus mai mult de o suta de vase cu untdelemn. Calatorind pe mare, capitanul corabiei vede in timpul somnului o femeie minunata, a carei infatisare stralucea mai mult decat soarele si care i-a zis: „Sa schimbi directia de mers, ca sa scapi de germani, iar untdelemnul pe care il ai, sa-l dai pe tot la Manastirea Pantocrator din Sfantul Munte, unde am casa mea si de acolo sa plecati fara nici o frica in drumul vostru.” Cu binecuvantarea Maicii Domnului, acel ulei a ajuns pentru toti anii ocupatiei germane.