Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:13, sâmbătă, 12 aprilie, 2025

La Cuconeștii Vechi continuă lucrările la șantierul bisericii cu hramul Sfântul Cuvios Sofian de la Antim

La Cuconeștii Vechi continuă lucrările la șantierul bisericii cu hramul Sfântul Cuvios Sofian de la Antim. Biserica se construiește în cadrul schitului „Sfântul Arhanghel Mihail”, înființat în aprilie 2024 prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În paralel cu biserica, se lucrează la fundația casei de oaspeți cu trapeză și paraclis, iar pe viitor se preconizează construirea unei clopotnițe și a unui altar de vară, cu vedere panoramică spre malul pitoresc al Prutului.

Preotul Mihail Bortă, cel care administrează lucrările de construcție a menționat pentru portalul ortodox.md: „Din darul lui Dumnezeu, împreună cu frații noștri din cadrul grupului de inițiativă Prietenii Sf. Sofian al Asociației Noua Galilee am săpat fundația bisericii la mijlocul lunii noiembrie 2024, iar de atunci am lucrat cu mult drag, pentru ca astăzi să ne apropiem tot mai aproape de etapa betonării coloanelor și a centurii de rezistență a sf. lăcaș. Este o bucurie duhovnicească imensă să simți că ești o unealtă în mâinile lui Dumnezeu, că El lucrează prin tine pentru a împlini Voia Sa. Cine pune o piatră la temelia unei biserici, pune o piatră și la zidirea casei sufletului său în Împărăția Cerurilor.”

Amintim că pe malul Prutului la Cuconeștii Vechi, lipsa semnalului telefonic, a curentului electric și distanța semnificativă faţă de cea mai apropiată localitate întregesc tabloul unei lucrări jertfelnice.

Volumele de muncă sunt mari, iar orice sprijin creștinesc este binevenit – fie prin brațe de muncă, fie prin materiale de construcție. Cei care doresc să ajute la continuarea lucrărilor și să devină ctitori, au la dispoziție următoarele conturi:

Banca Transilvania
Nume: Mihail Borta (Preot – administrator al lucrărilor de construcție)
Cod client (CIF BT): 5760132
Conturi IBAN:
• RO11BTRLRONCRT0576013201 (RON)
• RO58BTRLEURCRT0576013201 (EURO)
Pentru donații în lei moldovenești (MDL):
Banca: Victoriabank
Cont: 4779 1800 0551 8866
IBAN: MD89VI022520300000577MDL

Donații online prin PayPal:
paypal.me/BMihail (Preot Mihail Bortă)

Mulțumim din suflet și ne închinăm în fața celor care înalță sfinte rugăciuni pentru bunul mers al construcției. Continuăm să pomenim cu smerenie ctitorii, binefăcătorii și pe toți cei care se implică, jertfindu-se întru această lucrare mântuitoare de suflet.

Foto credit: https://www.facebook.com/cuconesti

Sfântul Sofian de la Antim – biografie

Sfântul Cuvios Sofian de la Antim – născut Serghei Boghiu, la 7 octombrie 1912 în satul Cuconeștii Vechi, gubernia Basarabiei (astăzi în Republica Moldova) – a fost un monah, duhovnic și pictor bisericesc de seamă al Bisericii Ortodoxe Române, recunoscut pentru viața sa virtuoasă și pentru contribuțiile sale în domeniul eclesial și iconografic

A intrat în calitate de ascultător la Mănăstirea Rughi din Soroca în 1926, la vârsta de numai 14 ani. A urmat studii la Școala de cântăreți din Mănăstirea Dobrușa și apoi la Seminarul monahal din Mănăstirea Cernica între 1932 și 1940. Ulterior, a studiat la Academia de Belle Arte din București (1940–1945) și la Facultatea de Teologie din București (1942–1946).

În 1937, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Dobrușa, primind numele Sofian. A fost hirotonit ierodiacon în 1939 și ieromonah în 1945, pentru Mănăstirea Antim din București, pe care a condus-o ca stareț mai bine de un deceniu, până în ultimii ani ai vieții sale.

Cuviosul Sofian a participat la întrunirile mișcării duhovnicești și culturale „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim, activă între 1945 și 1950, alături de alte personalități marcante ale epocii. În 1958, a fost arestat în legătură cu această mișcare și condamnat la 15 ani de închisoare, fiind eliberat în 1964.

Pe lângă activitatea sa duhovnicească, Părintele Sofian a fost un talentat pictor bisericesc. A contribuit la pictarea mai multor lăcașuri de cult din România, precum Mănăstirea Radu Vodă și Schitul Darvari, dar și în afara țării. În Siria, a pictat, împreună cu alți meșteri iconari, Catedrala ortodoxă din Homs și o biserică din orașul Hama – lucrări apreciate pentru profunzimea iconografică.

A trecut la cele veșnice la 14 septembrie 2002, la Mănăstirea Antim din București, și a fost înmormântat la Mănăstirea Căldărușani. În iulie 2024, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat, devenind primul sfânt ortodox român canonizat care a trăit în secolul XXI.

Sursa: https://ortodox.md/