Sâmbătă, 29 aprilie 2023, în cadrul vizitei canonice în eparhia de Tiraspol și Dubăsari, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a condus slujba praznicală în catedrala episcopală „Nașterea Domnului” din orașul Tiraspol, Transnistria.
La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Mitropolitului i-au coliturghisit: ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, PS Siluan, episcop de Orhei și vicar mitropolitan, prot. mitr. Ioan Calmîc, secretar eparhial, PC arhim. Ioan (Danilescu), secretarul arhiepiscopului Sava, PC arhim. Ștefan (Tricikov), oaspete din Bulgaria, PC arhim. Paisie (Cecan), egumenul Mănăstirii Noul-Neamț (Chițcani), prot. mitr. Andrei Danilescu, protopop de Slobozia și un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul arhieresc al Eparhiei de Tiraspol și Dubăsari.
Înaltpreasfințitul arhiepiscop Sava a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir și Preasfinției Sale, Siluan, episcopul Orheiului, soborului preoțesc și creștinilor prezenți pentru rugăciunea comună de astăzi.
După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhii și soborul preoțesc sau îndreptat spre biserica cu hramul „Noi mucenici și mărturisitori ai Bisericii Ruse” din or. Tiraspol unde au oficiat ceremonia de reînhumare a osemintelor a peste 600 de persoane ce și-au pierdut viața în urma represiunilor din anii 1937-1938.
Înaltpreasfinția Sa împreună cu ierarhii și soborul preoțesc a oficiat o litie in cadrul căreia au înălțat rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți care au pătimit în urma acestor represiuni, pentru credință, familie și neam, printre osemintele a celor peste 4500 de oameni se numără și mai mulți români basarabeni care au fost executați la acea vreme.
La final, toți cei prezenți au vizitat Muzeul victimelor represiunii politice în care se află multe lucruri ce au fost descoperite în urma săpăturilor din bastionul „Vladimir”
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,
cu referire la diocese-tiras.org