Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:22, luni, 29 iulie, 2013

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Locale au oficiat Dumnezeiasca liturghie pe dealul Zamcișce din Minsk

2_PAL8702-1200

Solemnitățile bisericești în cinstea aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei s-au mutat în capitala Belorusiei. La 29 iulie 2013, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril în comun cu Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale a săvârșit Dumnezeiasca liturghie pe dealul Zamcișce din Minsk, unde în secolul al XI-lea a fost ridicată prima biserică în orașul Minsk.

Serviciul divin solemn a fost oficiat de către Preafericitul Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi Teodor II, Preafericitul Patriarh al Ierusalimului și al întregii Palestine Teofil III, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril, Sanctitatea Sa și Preafericitul Patriarh-Catolicos al întregii Georgii Ilie II, Sanctitatea Sa Patriarhul Serbiei Irineu, Preafericitul Arhiepiscop al Noii Justiniane și al întregului Cipru Hrisostom II, Preafericitul Mitropolit al Varșoviei și al întregii Polonii Sava, Preafericitul Mitropolit al întregii Americi și al Canadei Tihon, precum și de mitropolitul Mexicului, al Americii Centrale, Insulelor Caraibe și Venezuelei Antonie, șeful delegației Patriarhiei Antiohiei; mitropolitul de Filippe, Neapole și Fasoss Procopie, șeful secretariatului pentru relații interortodoxe al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Eladei, șeful delegației Bisericii Ortodoxe a Eladei; mitropolitul de Korça Ioan, șeful delegației Bisericii Ortodoxe Albaneze; arhiepiscopul de Prešov Rostislav, șeful delegației Bisericii Ortodoxe a Plaiurilor Cehiei și a Slovaciei; membrii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe Locale.

Printre cei care au coslujit la Dumnezeiasca liturghie au fost: exarhul Patriarhal al întregii Belarusii mitropolitul de Minsk și Sluțk Filaret; mitropolitul de Krutitsy și Kolomna Iuvenalii; mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir; mitropolitul de Astana și Kazahstan Alexandr, șeful Districtului Mitropolitan din Republica Kazahstan; mitropolitul de Tașkent și Uzbekistan Vichentie, șeful Districtului Mitropolitan din Asia Mijlocie; mitropolitul de Saransk și Mordovia Varsonofii, șeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, ierarhi și clerici ai Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia, Belarusia și alte țări.

La serviciul divin pe dealul Zamcișce din Minsk s-au rugat viceprim-ministrul Guvernului Belarusiei A.A. Tozik, șeful comitetului executiv al orașului Minsk H.A. Ladutiko, alte persoane oficiale și o mulțime de locuitori ai Minskului și oaspeți ai orașului – la solemnitate s-au adunat zeci de mii de credincioși din toată Belarusia și, de asemenea, pelerini din Rusia, Letonia, Lituania.

În timpul Lturghiei au sunat vozglasuri în limbile slavonă bisericească, greacă, arabă, engleză, georgiană și albaneză.

După terminarea Dumnezeieștii liturghii a fost oficiat un Te Deum închinat sfântului întocmai cu apostolii cneazului Vladimir.

Cu un cuvânt de salut către participanții la solemnitățile în cinstea aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei s-a adresat Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril.

Apoi a sunat cuvântul Sanctității Sale și Preafericitului Patriarh-Catolicos al întregii Georgii Ilie II.

Felicitându-i pe toți cu evenimentul semnificativ – marcarea aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei, Sanctitatea Sa și Preafericitul Stăpân a amintit unul din episoadele istoriei Biblice, când sfântul rege David i-a oprit pe cei care îl proslăveau pentru unifirea Israelului, poruncindu-le: „Spuneţi între neamuri că Domnul a împărăţit” (Ps. 95:9). „Și, într-adevăr, tot ce a reușit Biserica Ortodoxă – este mila și binecuvântarea lui Dumnezeu”, a continuat Întâistătătorul Bisericii Georgiene. „Puterea Ortodoxiei constă în adevărul ei, în dreptatea ei”.

Totodată, Sanctitatea Sa și Preafericitul Patriarh-Catolicos Ilie II a subliniat: „Noi nu putem fi satisfăcuți de ceea la ce am ajuns, ci trebuie să ne gândim la viitor, la păstrarea valorilor noastre: spirituale, culturale și altele. Noi trăim așa timpuri când totul se schimbă și valorile își pot pierde din semnificație, și datoria noastră este – păstrarea Bisericii noastre Ortodoxe adevărate, păstrarea credinței noastre. Pentru ca să le păstrăm trebuie să ne gândim la tineretul nostru. Pentru ca să păstrăm Biserica noastră Ortodoxă și moștenirea pe care ne-au transmis-o strămoșii noștri este nevoie de legătura între Biserică, familie și școală, și acest lucru ne va ajuta să influențăm benefic asupra tineretului nostru. În prezent, tineretul începe să conștientizeze însemnătatea Bisericii. Noi trăim așa timpuri când bisericile noastre sunt pline de tineri, și noi trebuie să răspundem la toate întrebările lor. Fie ca Domnul să ne ajute și să ne dea înțelepciune pentru ca să putem fi conducători ai Bisericii noastre și ai popoarelor noastre”.

În amintirea despre solemnitatea de la Minsk Sanctitatea Sa și Preafericitul Ilie i-a dăruit mitropolitului de Minsk și Sluțk Filaret icoana Soborului sfinților arhangheli.

Exarhul Patriarhal al întregii Belarusii mitropolitul de Minsk și Sluțk Filaret, salutându-i pe Întâistătătorii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe Locale, a spus: „Noi reprezentăm icoana vie a Ortodoxiei ecumenice”. În cuvântul său mitropolitul Filaret a mărturisit despre suferințele și persecuțiile, care au împovărat în secolul XX destinul Bisericii Ruse, ea trecând printr-o perioadă, anterior necunoscută, de mucenicie în masă: „Anume Belarusia au vrut prigonitorii s-o facă temelie a statului ateu, iată din ce cauză se conține un simbolism profund în faptul că acest pământ, rănit de catastrofe sociale și războaie, în final sărbătorește aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei”, a subliniat mitropolitul Filaret.

În amintirea despre sărbătorirea la Minsk a celei de-a 1025-a aniversări de la Creștinarea Rusiei Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril i-a dăruit mitropolitului Filaret o panaghie, un toiag și micul omofor. Tuturor credincioșilor care s-au rugat la Liturghie le-au fost înmânate iconițe ale sfântului întocmai cu apostolii cneazului Vladimir cu binecuvântarea Patriarhului.

După serviciul divin, pe locul celei mai vechi biserici ortodoxe din Minsk, din secolul al XI-lea, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril, Întâistătătorii și șefii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe Locale au participat la punerea în fundament a unui certificat memorabil în cinstea anivesării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei.

Sursa: http://www.patriarchia.ru/