Conform prognozelor Bisericii Romano-Catolice din Germania, în următorii câţiva ani în ţară din motive de reducere a numărului de enoriaşi şi din lipsa de bani pot fi închise circa 700 de biserici romano-catolice.
În prezent, biserici romano-catolice şi evanghelice sunt aproximativ 40 de mii, dintre care multe au fost construite la începutul secolului XIX începutul și jumătatea secolului XX, majoritatea fiind ridicate datorită creșterii economice de după războaiele mondiale.
Acum, însă, este nevoie de sume colosale, pentru a întreţine şi repara bisericile aproape goale, susține în declarația sa liderul Bisericii romano-catolice.
Transformarea lăcașelor de cult care sunt „în plus” în săli de concerte, centre culturale şi chiar şi în pepeniere demut nu mai este un lucru banal. Una dintre cele mai promiţătoare „schimbări” a lăcașelor de cult, a fost transformarea acestora în locuinţe de lux. Fostele mănăstiri sunt din ce în ce mai des transformate în aziluri pentru bătrâni, sau locuinţe pentru persoanele care doresc să trăiască în comunități mari. Bisericile goale pas cu pas sunt ocupate de restaurante sau cluburi de noapte, lucru dureros perceput de către credincioşi.
Posibilitatea de transformare a fostelor biserici creştine în moschei, pentru musulmanii din Germania, devine o practică des întâlnită.
În ultimii ani, în ţară au apărut asociații obștești „salvatori ai bisericilor.” Astfel, în Augsburg, Bavaria, sute de oameni sunt implicaţi în acţiuni cu genericul: „Bucuraţi-vă de biserică”. În alte părţi ale ţării au loc acțiuni cu genericul: „Lăsaţi Biserica în sat.” Cu toate acestea, aceste iniţiative nu rezolvă problema principală: Ce este de făcut cu bisericile care sunt goale?
www.ortodoxia.md