Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:18, marți, 21 aprilie, 2015

În ultimii 20 de ani, 24 de biserici din lemn au fost distruse

Banii alocaţi din buget pentru restaurarea și conservarea monumentelor istorice din Republica Moldova sunt insuficienţi. Declaraţia aparţine ministrului culturii, Monica Babuc.

Aceasta susţine că în fiecare an pentru restaurarea monumentelor se alocă din bugetul de stat nu mai mult de câteva milioane de lei, scrie IPN.

Monica Babuc a declarat, într-o conferinţă de presă, că lucrările de restaurare arheologică sunt o activitate foarte costisitoare, iar un exemplu în acest sens sunt două edificii din capitală, al căror proces de restaurare durează mai mulţi ani din cauza lipsei de bani. „Muzeul Naţional de Artă se restaurează de 10 ani, iar din necesarul de 32 de milioane de lei până acum un an au fost transferaţi ceva mai mult de 17 milioane. La fel este și în cazul Sălii cu Orgă, pentru restaurarea căreia erau preconizaţi 21 de milioane de lei, acum 8 ani, iar până anul trecut s-au alocat în total doar 6 milioane de lei”, a menţionat ministrul culturii.

Monica Babuc a menţionat că lucrările vor avansa datorită unui grant din partea României, în valoare de 3 milioane de euro, din care câte un milion se va aloca pentru restaurarea celor două edificii culturale, iar 800 de mii de euro vor fi investiţi în construcţia noului sediu al Teatrului „B.P Hasdeu” din Cahul. Ministrul culturii a mai spus că viziunea de restaurare a monumentelor istorice urmează să fie modificată pentru a atrage investiţii.

Directorul general al Agenţiei de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniţă, spune că este cazul să se acorde atenţie și procesului de restaurare a bisericilor din lemn, dat fiind faptul că în ultimii 20 de ani 24 de biserici din lemn au fost distruse. De restaurare au nevoie și conacele boierești, care au fost incluse cândva într-un traseu turistic, acum însă este doar un traseu al ruinelor. Sunt supuse pericolului și mănăstirile din Moldova, care sunt peste 50 la număr, prin intervenţiile neadecvate de restaurare.

Anual, pe 18 aprilie, este marcată Ziua internaţională a monumentelor și siturilor. Evenimentul a fost instituit de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, știinţă și Cultură (UNESCO) în 1983.

www.ortodox.md