Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

18:19, duminică, 11 iunie, 2023

În Duminica Tuturor Sfinţilor, PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Chișinău

Sfinţenia vine din dragoste. Toţi cei care cred şi iubesc pe Dumnezeu cu adevărat, sunt sfinţi. (Sfântul Ioan Gură de Aur).

În Duminica a I-a după Rusalii (a Tuturor Sfinţilor), cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

Duminica Tuturor Sfinților este închinată cinstirii norului de mărturii, sfinții cunoscuți și necunoscuți care au trăit cu ardoare cuvintele Evangheliei și au devenit prietenii lui Dumnezeu. Pentru noi, creștinii ortodocși, „sfinții reprezintă capitolul cel mai însemnat al ­Bisericii”, după cum afirmă arhimandritul grec Hrisostomos Papadakis. Tot el spune că sfinții sunt „tot ce are mai de preț ­Biserica Ortodoxă”, pentru că „prin viața lor ne sunt învățători, prin minunile pe care le fac ei sunt binefăcătorii noștri, ne ajută, ne vindecă și, mai presus, ei sunt mijlocitori” pentru noi și ne ajută să ajungem la scopul vieții noastre – mântuirea.

Totodată, s fi sfânt nu e o stare anormală sau excepțională rezervată pentru câţiva aleşi. Sfinţenia este o înflorire normală a vieţii creştinului în viaţa Sfintei Treimi. Fiecare creştin adevărat şi dedicat este chemat să devină sfânt. Sfinţenia este starea firească a sufletului nostru creat după chipul lui Dumnezeu (Sfântul Iustin Popovici); de aceea, sfinţenia noastră este voită de Dumnezeu: „Căci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfinţirea voastră” (I Tesaloniceni 4, 3). Aceasta o vrea Dumnezeu de la noi, aceasta o cere şi în ea constă toată voia Lui faţă de noi. Iar noi săvârşim voia Lui numai dacă facem ceea ce este sfânt, ceea ce sfinţeşte şi luminează.

Sfântul Simeon Noul Teolog ne îndeamnă: Să nu dispreţuim mântuirea noastră şi să nu ne îndreptăţim păcatele prin diferite pricini, spunând că în timpurile de azi nimeni nu mai poate ajunge la sfinţenie. Totul este posibil acum, ca şi în vechime, şi nu numai voinţa singură ne poate urca la acele înălţimi. Să pregătim voinţa. Dumnezeu este gata să ne îndumnezeiască, dar numai cu consimţământul nostru şi nu contra voinţei noastre. Iar noi fugim ca nişte laşi, respingând această fericire.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Siluan a adresat un cuvânt de zidire către cei prezenți, evidențiind principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic. „Sfinții sunt faruri călăuzitoare pentru noi, cei care străbatem drumul vieții acesteia. Cinstindu-i pe sfinți, să le urmăm exemplul, pentru a primi și cununa Împărăției. Spre sfințire suntem chemați toți, toți avem chemarea aceasta înaltă de a primi Duhul Sfânt, de a face din El Împărat al împărăției noastre lăuntrice, Mângâietor, Duh al Adevărului și și Dătător de Viață”, a menționat Preasfinția Sa.

Sursa: https://manastireacurchi.md/