„Căutaţi mai întîi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33)
În Duminica a III-a după Cincizecime, 3 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.
Concluzia Evangheliei de astăzi este cuprinsă într-o singură frază: „Căutaţi mai întîi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33). Zădarnic ne ostenim zi şi noapte pentru cele trecătoare. În zădar alergăm fără rost după lucruri nefolositoare care pier odată cu noi. Ba uneori nici somn nu avem, nici sfintele sărbători nu le mai ţinem, nici la biserică nu găsim timp să mergem, nici acasă nu ne rugăm, nici cărţi sfinte nu citim, nici pe cei bolnavi nu-i cercetăm, nici de moartea cea grabnică şi de judecata lui Dumnezeu nu ne mai aducem aminte. Toţi dorim cât mai multe. Toţi visăm averi, cinste, sănătate şi viaţă fericită. Dar de faptele creştineşti, de rugăciune, de iertare, de pocăinţă şi de Dumnezeu aproape toţi uităm.
Sfinții Părinți ne îndeamnă să ne întoarcem din nou la Dumnezeu, la rugăciune, la lucrarea faptelor bune. Dumnezeu ne aşteaptă. Să nu ne mai mândrim cu mintea noastră, să nu ne punem nădejdea în mâinile noastre, nici în viaţa aceasta trecătoare. Ci numai în Dumnezeu să credem, în El să nădăjduim, Lui numai să I ne închinăm, la Biserica lui Hristos să mergem cât mai des şi prin pocăinţă şi viaţă creştinească să lucrăm ogorul mântuirii noastre.
Amintim că, perioada Postului Sfinților Apostoli este benefică pentru a stărui în ale postirii, a lectura din scrierile sfinte, mai ales din cuvintele Sfintei Scripturi. În zilele postirii noastre să ne apropiem de Dumnezeu prin curăţirea de patimi, prin lipsirea de orgolii, prin facerea de fapte bune, prin împlinirea poruncii iubirii atât de necesară în lumea în care trăim. În timpul Postului avem datoria de a ne ruga mai mult, de a nu lipsi de la slujbele Sfintei Biserici, de a citi mai mult din scrierile Sfinţilor Părinţi şi din cuvintele Scripturii, din cuvintele vieţii veşnice.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii care au postit, mărturisindu-se și primind dezlegare de la preotul duhovnic, au fost împărtășiți cu dumnezeiscul trup și sânge al Mântuitorului Hristos.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media