În atenția slujitorilor Bisericii,
Inspectoratul General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne vine cu o problemă majoră de ultima perioadă, care afectează viața spirituală a Bisericii – furturile din lăcașele sfinte.
Pe parcursul anului curent au fost înregistrate 12 infracțiuni din categoria nominalizată și anume: în mun. Chișinău și r. Sîngerei, câte patru cazuri, raioanele Orhei, Strășeni, Telenești și Vulcănești, câte un caz.
Obiectele de valoare sau banii lichizi, lăsați la vedere în biserici, sunt o țintă sigură pentru hoți, însă acestea urmau a fi evitate, dacă persoanele vizate din teritoriile interveneau preventiv cu măsuri de securitate.
Analiza efectuată denotă că, majoritatea lăcașelor sfinte nu dispun de pază sau paza este efectuată de către persoane de vârstă înaintată, care nu sunt capabile de a riposta eventualelor atentate criminale.
Întru prevenirea situațiilor de risc, precum și a infracțiunilor de acest gen, de către subdiviziunile teritoriale ale Poliției au fost inspectate 1246 lăcașe sfinte și organizate 75 întruniri cu slujitorii bisericești, având drept scop sensiblizarea, ridicarea nivelului de responsabilitate, ce revine fiecăruia și asigurarea unei conlucrări ieficente în vederea reducerii acestor situații.
De asemenea, vă propunem să apelați la serviciile prestate de organizațiile de pază, care dețin o experiență bogată la capitolul asigurării pazei centralizate a obiectivelor de importanță sporită.
Totodată, în scopul identificării măsurilor oportune de prevenire, relevare și curmare a sustragerilor din lăcașele sfinte, evitând multiplele divergențe, rugăm respectuos să interveniți în vederea identificării situațiilor ce ar condiționa săvârșirea infracțiunilor și posibilităților adecvate pentru asigurarea integrității patrimoniului.
Poliția este dispusă pentru acordarea asistenței în vederea stabilirii unor progrese de armonizare și consolidare a relațiilor sociale.
Alexandru Pînzari,
Șef al Inspectoratului General al Poliției