Și în acest an, cea de-a treia zi a Învierii a fost cinstită prin cântări pascale, ce au dominat extraordinara atmosferă din curtea Mănăstirii „Sfânta Treime” din Saharna, unde s-a desfășurat ediția curentă a festivalului.
Printre scopurile acestei acțiuni culturale, găsim revitalizarea datinilor și obiceiurilor populare ale Sfintelor sărbători de Paști; valorificarea și promovarea cântecului pascal; familiarizarea generației tinere cu obiceiurile pascale; valorificarea și promovarea patrimoniului cultural … etc.
În ziua de 3 mai, de pe scena improvizată în curtea Mănăstirii Saharna, au încântat auzul celor prezenți 20 de colective artistice, coruri din parohiile și căminele de cultură din raion, cărora li s-au alăturat si alti oaspeti din raioanele vecine.
Totodata și văzul spectatorilor a fost plăcut surprins prin vernisarea expoziției de bucate pascale, în care neîntrecutele noastre gospodine și-au etalat abilitățile în pregătirea și servirea mesei pascale. La acest festival a participat si administratia raionala.
În debut, colectivele și spectatorii au fost salutați de către dna Eleonora Graur, președintele raionului, care i-a felicitat cu prilejul Sfintei Sărbători. A urmat discursul Prot. Mitr. Igor Cojocari, care a relatat mesajul IPS VLADIMIR Mitropolit al Chisinaului si al Intregii Moldove, dorindu-le ca Lumina Învierii să pătrundă în sufletele tuturor, făcându-ne mai buni, mai receptivi, mai solidari, mai cu dragoste de aproapele nostru.
Ediția curentă a Festivalului cântecului pascal „Hristos a Înviat!” a fost binecuvântată de starețul Sfintei Mănăstiri, arhimandritul Adrian Baciu, care au urcat pe scenă cu preoții din parohiile protopopiatului.
Dna Angela Racu, șeful Secției Cultură, a salutat participanții, mulțumindu-le pentru dragostea ce o poartă obiceiului străbun și disponibilitatea de valorificare a acestuia, apreciind atitudinea comunității monahale a Mănăstirii „Sfânta Treime” din Saharna, care, cu sufletul deschis și multă dragoste, a găzduit, deja pentru a doua oară, Festivalul cântecului pascal „Hristos a Înviat!”.
Au urmat ore bune de muzică aleasă, capabilă să te pătrundă până în adâncul sufletului și să-ți provoace dulcele fior al bucuriei, al conștientizării că prin moartea și Învierea Sa, Iisus Hristos ne-a oferit șansa mântuirii.
Pentru prestația lor scenică, dar și gastronomică, toți participanții la ediția din anul curent a Festivalului „Hristos a Înviat!” au fost răsplătiți cu câte un coș pascal, care conținea tradiționala pască, dar și ouă încondeiate de cunoscutul meșter popular Angela Don din satul Lalova. Fiecare colectiv a primit și premii bănești, toate fiind oferite de Secția Cultură Rezina.
a consemnat Prot. Ghenadie Boldișor