,,Familia creștină este biserica de acasă.’’ (Sf. Ioan Gură de Aur)
Întemeiată de Dumnezeu în Rai (Facere 2,22-24), familia și până astăzi este nucleul social elementar, realizat prin căsătorie și în biserică prin taina sfintei cununii, prin lucrarea Sfântului Duh, unește membrii ei prin raporturi strânse de ordin biologic, economic și spiritual; ea deci, trebuie să fie una din cele mai influiente puteri a societății promovând valori creștine în orice loc și orice timp,dar din păcate astăzi este tot mai mult atacată de diferite ideologii moderne care nu o întăresc ci o distrug.
La îndemnul și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu prilejul zilei Familiei Ortodoxe, parohul bisericii cu hramul Sf. M. Mc. Dimitrie din s. Saharna Nouă, Ieromonahul Vartolomeu Murea, împreună cu profesorul de religie Ieromonahul Vasilisc Donica, ambii clerici ai Sfintei Mănăstiri Saharna, au organizat un seminar de cateheză a comunității în care activează cu tema: ,,Familia – așezământ divin creat de Dumnezeu’’. Seminarul s-a desfășurat în încinta Gimnaziului din localitate la finele săptămânii dedicate familiei creștine,17 mai 2015.
La seminar au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai instituțiilor publice locale cât și din raion (directori ai liceelor și gimnaziului, profesori, asistenți medicali și sociali, lucrători de cultură,ș.a.)., care au discutat despre rolul familiei în societate, au înaintat măsuri de implicare, menținere și susținere a acestui ,,așezământ divin’’.
La final toți au avut menire să transmită și să implementeze în familiile lor și a celor apropiați informațiile acumulate și la fel au înaintat propuneri de organizare a unor,, școli duminicale de catehizare pentru mic și mare’’.
Tot în cadrul săptămânii de celebrare a familiei, elevii voluntari la inițiativa profesorului de religie împreună cu profesorii gimnaziului, au desfășurat lucrări de curățare și îngrijire a mormintelor în cimitirul satului Saharna Nouă.
La rândul lor elevii au fost informați și au conștientizat că smerenia este vârful tuturor virtuților creștine iar fapta bună este completarea ei, iar cei care merg la morminte îngrijind de ele,făcând rugăciuni și milostenie pentru cei răposați se aseamănă femeilor mironosițe ce au alergat de dimineață cu miruri la mormântul Domnului Hristos; mirurile astăzi fiind fapta bună și rugăcunile care scot suflete din iad.