În perioada 21 – 24 martie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a condus un grup de pelerini, constituit din preoți și mireni, într-un un pelerinaj la locuri sfinte în Italia și Grecia.
În seara zilei de marți, pelerinii au ajuns în orașul Bari din Italia, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde a fost săvârșit un Te Deum la începutul călătoriei de suflet.
În a doua zi a pelerinajului, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Bari, apoi au vizitat basilica unde sunt expuse spre închinare moaștele Măritului Ierarh al Domnului Nicolae.
La moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Episcopul Ioan, împreună cu pelerinii au săvârșit rânduiala Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae, cu Tedeum.
În cea de-a treia zi a pelerinajului, grupul de pelerini a ajuns pe insula Corfu, Grecia, la moaștele Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei și la moaștele Sfintei Împărătese Teodora, dar și la alte așezăminte sfinte.
În ultima zi a pelerinajului, pelerinii conduși de Episcopul Ioan au ajuns în cetatea Tesalonicului, la moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Omul este un pelerin pe acest pământ. Destinaţia pelerinajului său pământean este Împărăţia Cerurilor. În această lume fiind, omul descoperă adesea şi pe alocuri oameni şi locuri sfinte, spre care se îndreaptă sufletul său cel însetat după „Cale, Adevăr şi Viaţă“ (Ioan 14, 6).
În locuri sfinte care adăpostesc moaşte sfinte, omul poate pregusta ceva din taina împărăţiei cerurilor… De ce acest efort? De ce această jertfă? Inima şi sufletul, mintea şi cugetul fiecărui pelerin mărturisesc despre dorul după adevăr; dorul după adâncime; dorul după frumuseţe; dorul după răbdarea în suferinţă; dorul după iertare; dorul după iubire; dorul după Dumnezeu… Aici, lângă racla cu sfintele moaşte, pelerinul trăieşte, pentru câteva clipe, în ambianţa împărăţiei cerurilor. Cel îndurerat primeşte glas de îmbărbătare; cel singur şi părăsit primeşte îmbrăţişare de frate; cel îndoielnic aude cuvânt de încredinţare; cel deznădăjduit este ridicat de la pământ, cel cu sufletul făcut bucăţi descoperă calea renaşterii sale lăuntrice.
Motivația participării la un pelerinaj este diversă, mergând de la întărirea în credință, la nevoia de însănătoșire trupească și sufletească, la restabilirea armoniei în familie, dar și la dorința de a vedea cât mai multe locuri sfinte şi binecuvântate pe care le are Ortodoxia.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media