În dimineața zilei de 2 iulie, reprezentanții Protopopiatului Anenii Noi, ai Executivului Raional și ai Direcției Cultură și Turism, în unison cu mănăstirea Putna, s-au adunat în fața monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru a aduce un omagiu marelui domnitor.
Manifestarea a început cu intonarea imnului Republicii Moldova, după care au urmat luări de cuvânt și depuneri de flori la monumentul domnitorului. Vorbitorii au pomenit faptele de ispravă ale Voievodului.
De-a lungul istoriei, poporul nostru a dat naștere la numeroși eroi, dar Sfântului Voievod Ștefan cel Mare poporul îi atribuie cele mai frumoase calități omenești – întruchipare a virtuților unui domn desăvârșit și suveran ideal, factor de reunire a energiilor românești, datorându-i cele mai mărețe vrednicii și vitejii.
Ștefan cel Mare a reușit să aducă tihnă poporului său, să-l facă cunoscut printre celelalte popoare, să facă dreptate, să ocrotească pe cei buni, să pedepsească pe cei răi și lași și, astfel, din mila lui Dumnezeu, cum obișnuia să scrie în cărțile domnești, timp de 47 de ani, a luptat și a consolidat țara, cetățile, tîrgurile și bisericile pentru veacurile viitoare.
Și „dacă o personalitate a fost vreo dată reprezentativă pentru țară, atunci, desigur, Ștefan a fost aceea, scrie istoricul P. Panaitescu, iar destinul unui neam este, de obicei, împlinit de mari forțe anonime și rareori de mari personalități care-l întruchipează: una din ele este Ștefan cel Mare, omul din Moldova, urma căruia, subliniază savantul, a rămas asupra țării ca o pecete asupra unui hrisov.”
A consemnat: Angela Levința