Pe data de 15 aprilie 2016, Casa Raională de Cultură din Aneii Noi a găzduit prima ediţie a Concursului raional la religie cu genericul „Personalităţi creştine: virtuţi şi sfinţenie”. Acest concurs a fost organizat de protopopiatul Anenii Noi, la iniţiativa metodistului, protoiereului Alexei Boenciuc, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, în colaborare cu Secţia Cultură, Turism şi Sport şi Direcţia Educaţie Anenii Noi.
La concurs s-au prezentat opt echipe: „Axios” (Mereni), „Haris” (Floreni), „Voevozii” (Anenii Noi), „Petale de lunină” (Merenii Noi), „Mironosiţele” (Speia), „Apărătorii” (Botnăreşti), „Enoriaşii” (Bulboaca) şi „Făgăduinţa” (Delacău”). Elevii au fost însoţiţi de profesorii de religie şi de preoţii din localitate.
Conform regulamentului, echipele au participat la următoarele probe de concurs:
- Tema de acasă, care a constat în prezentarea la alegere a uneia dintre personalităţile creştine, comemorate în anul şcolar 2015-2016 (430 de ani de la naşterea mitropolitului Varlaam (1585); 420 de ani de la naşterea domnitorului Vasile Lupu (1595); 520 de ani de la moartea Sf. Daniil Sihastrul (1496); 270 de ani de la naşterea mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746)).
- Proba inteligenţelor, după modelul „Erudit-cafe”.
- Proba „Biserica neamului nostru” care a presupus concursul lucrărilor de arte plastice, la alegerea elevilor.
Juriul a fost reprezentat de dna Tatiana Ceban, specialist principalla Direcţia Educaţie, Preotul Grigorie Costin, inspector şcolar pentru Episcopia Chişinăului, protoiereul Igor Chelea, protopop de Anenii Noi, dna Elena Rarancean, director artistic la Casa Raională de Cultură şi protoiereul Alexei Boenciuc, metodist de Anenii Noi şi şeful Direcţiei metodice din cadrul Sectorului sinodal „Învăţământ religios şi studii teologice” din cadrul Mitropoliei Moldovei.
Deşi suntem la prima ediţie a Concursului, oferta de participare a depăşit aşteptările organizatorilor. Elevii au fost activi, au cercetat personalităţile propuse, dând dovadă de cunoştinţe a perioadelor istorice în care acestea au activavat lăsând amprente asupra istoriei Bisericii Ortodoxe şi a statului.
Mulţumim, în special, elevilor şi profesorilor, şi tuturor celor care au pus umărul la realizarea Concursului.
Preot Grigore Costin, doctor în teologie,
inspector şcolar al Episcopiei Chişinăului