China și Japonia fac parte acum din jurisdicția Patriarhiei Moscovei, după cum se declară în documentul adoptat de către sinodul episcopilor, ce a avut loc la Moscova între 2 – 5 februarie.
Printre țările care mai fac parte din teritoriul canonic al Patriarhatului de la Moscova se numără Rusia, Ucraina, Belarus,Republica Moldova, Azerbaidjan, Statele Baltice și Asia Centrală.
Biserica rusă și-a început activitatea misionară în China, în secolul XVII, cu preotul rus Maxim Leontyev, ajuns în Beijing. „Delegația misionară rusă din China” a fost întemeiată în 1713. Pe 23 noiembrie 1956, Sfântul Sinod a decis transferul bisericilor ortodoxe din China către Biserica Ortodoxă Chineză, oferindu-se totodată și autonomie.
În 1997, Sinodul Bisericii Ruse a decis ca Biserica din China să fie trecută sub Patriarhia Moscovei și al întregii Rusii până la alegerea unui episcop al ei.
Credința creștină a fost propovăduită și în Japonia de către misionarii ruși. Organizarea „Delegației misionare ruse din Japonia” a fost precedată de crearea consulatului rus din Japonia în 1859 și de numirea lui Iosif Goshkevich ca primul consul în orașul Hakodate. El a venit însoțit de către Vasily Makhov, doctor și preot ortodox.
www.doxologia.ro